Política 09/01/2012

Mas-Colell: "L'augment de l'IRPF estatal augmentarà el dèficit fiscal i pot ser asfixiant per a Catalunya"

"Si el que vol el govern espanyol és controlar línia per línia el pressupost de la Generalitat, trobarà la màxima resistència", anuncia el conseller

Ara
3 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, es va atribuir "l'error" de la retenció de l'IRPF.

Barcelona"Quedem just per sota de Suècia i d'Aruba en el pagament d'IRPF", ha confirmat Andreu Mas-Colell en una entrevista a El món a RAC1. El conseller d'Economia de la Generalitat reconeix que "ha causat molta sorpresa que l'augment d'impostos que ha efectuat l'executiu de Rajoy fos per la banda de l'IRPF" i no per l'IVA, que afirma que potser "ja vindrà". Aquesta és una notícia complicada per a Catalunya, que ja tenia "nivells alts de pressió fiscal" i que ara veu com s'expandeix la bretxa a Catalunya en comparació amb altres zones de l'Estat. A més, el conseller argumenta que "a més, els serveis" dels quals es disposa al país "no són ni mediterranis".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquesta situació, el titular d'economia de la Generalitat veu que si creix aquesta quantitat de diners que se'n van i que no tornen, "la situació pot ser asfixiant". Per això, insisteix en la mala situació en què es troba el calaix del Govern català: "Tenim la tresoreria en una anormalitat anormal, caldrà fer cues i prioritzar", ha afegit.

"No existiria l'autogovern"


Davant la Loapa financera del govern de l'Estat, Mas-Colell assegura que "trobaran la màxima resistència" per part del Govern de la Generalitat. Creu que un control "línia per línia" dels pressupostos de la Generalitat "seria inacceptable i atenta contra l'essència de l'autogovern". De fet, el conseller ha afirmat que "no hi hauria autogovern" si això arriba a passar. Malgrat aquestes previsions, ha dit que actuarà pensant que hi ha "dins el govern de Rajoy un sector moderat", almenys "fins que es demostri el contrari".

En defensa de l'autogovern de Catalunya, també ha dit que "no permetríem que Madrid ens assenyalés què hem de fer amb les empreses públiques" catalanes. En aquest sentit, ha recordat que aquí "s'està fent un exercici de racionalització" des de ja fa temps. El govern espanyol l'ha començat arran de la victòria dels populars a les eleccions generals. Tot i l'esforç per contenir la despesa pública, que ja fa temps que la Generalitat aplica, ara en caldrà fer més, com ara en la Fórmula 1, que és a la meitat de la llista de coses que s'hauran de revisar. Concretament, ha afirmat que "la Fórmula 1 ens costa molts diners i no és clar que ens ho puguem permetre".

El PP es va comprometre a no apujar impostos

"Jo ja no em poso les mans al cap per res", assegura Andreu Mas-Colell després de veure com el PP ha apujat els impostos després d'haver promès que no ho faria durant tota la campanya de les eleccions generals. Creu que haurien "pogut curar-se en salut" i no dir res. Tot i això, el conseller afirma que ja no se sorprèn per res perquè "després de la trajectòria de Salgado" s'ho creu tot, vistos els resultats de les seves negociacions. De l'exministra ha recordat que "el valor de la paraula de Salgado no tenia gaire valor".

Delegacions exteriors

"La fixació amb el tema de les ambaixades no té substància, i si en té alguna és substància ideològica". El conseller ha considerat que han d'existir i ha assegurat que hi ha molta gent que discrepa del valor que tenen. Ell, per la seva banda, les considera apropiades perquè "les vota la gent".

2012

"No li puc contestar si algú sap com ens en sortirem", diu Mas-Colell. Malgrat tot, recorda que "la prudència indica que amb acció política de velocitat de creuer sobre hipòtesis no gaire optimistes" és el camí a seguir, i insisteix que "si ens passem de pessimistes, millor". Tot i la prudència, "les potencialitats d'Europa són bones i els EUA estan mostrant bones perspectives", i si ells se n'estan sortint, "nosaltres, també". Des del seu punt de vista, "hem tocat fons", ja que amb un 22% d'atur i sense perspectives de creixement, no pensa que es pugui anar a pitjor. A més, entén que les decisions preses en funció de millorar el crèdit tindran el seu efecte.

stats