Política 27/04/2013

Mas: "Diuen que la història l'escriuen els vencedors, convertim-nos aquest cop en vencedors"

El president de la Generalitat assegura que commemorar el 300 anys del 1714 és un "acte de dignitat nacional" que servirà per projectar la voluntat de construir un "futur col·lectiu"

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, en la presentació dels actes del Tricentenari de 1714 / PERE VIRGILI

Barcelona"Diuen que la història l'escriuen els vencedors, doncs convertim-nos aquest cop en vencedors". Aquesta és la crida que ha fet el president de la Generalitat, Artur Mas, en la presentació dels actes de commemoració del tricentenari del 1714. El president ha insistit que commemorar aquesta data és "un acte de justícia i de dignitat nacional" per poder deixar clar que Catalunya "no és un objecte polític, sinó un subjecte polític".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha argumentat que a un objecte polític "se li imposa la llengua" i "se li recapten els impostos", mentre que un subjecte polític "tria" la llengua i recapta els seus impostos. És per aquest motiu que ha anunciat que a partir del setembre, amb la posada en marxa dels actes de commemoració del 1714, Catalunya "projectarà aquesta voluntat de construir un futur col·lectiu al servei de tot el poble de Catalunya".

Si Catalunya segueix existint després de tres segles d'obstacles això respon, segons Artur Mas, al "sentit i sentiment" de país que ha sobreviscut durant tot aquest temps. Tot i això, ha reconegut que queda per resoldre l'interrogant de si "aquest sentit de país anirà acompanyat d'un sentit d'estat propi".

Mas ha detallat també que Catalunya i Espanya porten segles de "conflicte permanent" i en algun moment, fins i tot, de "supeditació". A més, ha subratllat que aquest conflicte és també de cultures, perquè mentre que la cultura castellana "ha intentat imposar gairebé sempre", la catalana "ha intentat fonamentar-se en la cultura del pacte". En aquest sentit, ha apuntat que l'any 2010 el Tribunal Constitucional amb la sentència de l'Estatut "es va carregar de soca-rel la voluntat d'un poble que volia prosseguir un camí que tenia sentit si a l'altra banda hi havia comprensió".

El president de la Generalitat ha fet una crida a celebrar els actes del 1714 des d'un punt de vista positiu sense anar en contra de ningú. "Tenim una gran oportunitat per ensenyar-nos al món amb les nostres millors cartes", ha conclòs.

stats