PROJECCIÓ INTERNACIONAL
Política 23/06/2012

Mas tanca la gira pels EUA denunciant el dèficit fiscal

El president Artur Mas està decidit a explicar la realitat catalana al món sense intermediaris. En una entrevista a la CNN internacional va denunciar l'asfíxia financera que provoca el dèficit fiscal al país.

S. González / M.colomer
3 min
El president Mas enllesteix avui el viatge oficial de 10 dies als Estats Units per presentar Catalunya com a referent sud-europeu.

BARCELONA.Davant els impagaments de l'Estat a Catalunya i la centrifugació del dèficit que fa el govern de Mariano Rajoy cap a les comunitats autònomes, el president de la Generalitat, Artur Mas, ja fa mesos que ha alertat que està disposat a denunciar aquesta situació més enllà de les fronteres espanyoles. Ahir ho va fer als Estats Units, en una entrevista a la CNN en què va denunciar el dèficit fiscal que suporta Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'entrevista al canal internacional amb prou feines va durar quatre minuts i només va constar de tres preguntes, però van ser suficients perquè Mas llancés un contundent missatge a l'altra banda de l'Atlàntic. De fet, en aquest breu espai de temps, va comprimir tres missatges claus i fàcilment intel·ligibles per situar en la mesura justa el paper de les autonomies, en general, i de Catalunya, en particular, en la crisi del dèficit espanyol: el pes del deute autonòmic en el global de l'Estat, el dèficit fiscal català i les reformes per corregir una situació crítica.

Madrid és qui genera deute

"Sí, Catalunya està endeutada. Però envia cada any a Madrid 20.000 milions de dòlars [uns 16.000 milions d'euros] que no tornen, i això és una càrrega", va assegurar el president, que va recordar que representa entre "el 8% i el 9%" del PIB català. Amb aquestes xifres i sense mencionar en cap cas la reivindicació del pacte fiscal, va deixar clar que els catalans pateixen un greuge econòmic. També va tirar un dard contra la gestió del govern del PP en advertir que "no és veritat" que les autonomies siguin les culpables del deute estatal, com intenta fer creure el govern espanyol de portes enfora. Així, va detallar que el deute de les autonomies suposa només el 13% del PIB espanyol i que, per tant, és l'administració estatal la que acumula el gruix del deute.

I en aquest camí de reduir la despesa, Mas va aprofitar per penjar-se una medalla. El president va recordar que "al sud d'Europa hi ha territoris" pròspers que estan "actuant correctament" i va erigir Catalunya en exemple. Va reconèixer que a hores d'ara el govern espanyol "intenta reconduir la situació" amb mesures fins i tot a contracor. Tot i que va recordar que la reacció ha estat tardana perquè es tracta d'iniciatives que, com la injecció de diners a la banca, altres països van emprendre fa "tres o quatre anys".

En un anglès fluid el president va demostrar, una vegada més, la seva desimboltura en mitjans internacionals. De fet, en poc més d'un any i mig al capdavant de la Generalitat, Mas ha concedit entrevistes a prestigiosos mitjans com Le Monde , el Financial Times , el Frankfurter Allgemeine Zeitung , La Stampa, The Economist, la BBC i Bloomberg TV , davant dels quals ha volgut destacar la seva política d'austeritat malgrat els impagaments de l'Estat.

Aquests minuts concedits a la CNN són una fita que tan sols l'expresident Jordi Pujol va aconseguir l'any 2003 com a màxim representant de Catalunya poc abans de deixar el Govern. "Després de 23 anys de govern, Catalunya és més coneguda i valorada al món i té una presència internacional considerable malgrat que no disposa de competències en política exterior", va dir aleshores Pujol.

L'altre sud europeu

El president de la Generalitat tanca avui el viatge oficial als Estats Units per promocionar Catalunya i donar suport a la setantena d'empreses i entitats catalanes que aquesta setmana passada han pres part del certamen BIO Boston 2012, convenció mundial de biotecnologia. Mas també ha participat a Nova York en la presentació d'un programa de promoció turística del país. Durant el viatge el president s'ha reunit amb representants governamentals de Massachusetts, estat americà punter en recerca tecnològica que Mas erigeix en referent per a Catalunya. A Mas l'han acompanyat els consellers Andreu Mas-Colell i Boi Ruiz, i el secretari d'Exteriors, Senén Florensa. A més d'un conveni entre la Universitat Rovira i Virgili i la Northern University per fomentar programes de recerca i intercanvi, Mas i el governador de Massachusetts, Deval Patrick, han firmat un acord de cooperació.

El cert és que amb el prestigi internacional d'Espanya sota mínims, el president de la Generalitat tenia interès a explicar als Estats Units la idiosincràsia diferenciada de Catalunya en el marc del sud d'Europa.

stats