POLÍTICA
Política 22/07/2011

Mas: “Espanya vol Catalunya dòcil i pagana”

El president de la Generalitat ha dit a TV3 que el país necessita un “rumb diferent”, que apunta cap al “dret a decidir” i que té un “primer port” en el pacte fiscal que proposa CiU

Redacció
2 min
Artur Mas, a TV3

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha explicat, en una entrevista a TV3, que “Espanya vol Catalunya dòcil i pagana”. “Si seguim així toparem sempre amb la mateixa paret, una paret molt gruixuda, molt alta, sense portes i sense finestres”, ha explicat Mas. Per superar aquest obstacle, la recepta de Mas passa per la “transició nacional”, tal com ell l'anomena, un camí que arrenca amb “la decepció per la sentència sobre l'Estatut”. Segons ha explicat Mas, “el sentit de la ruta és el dret dels catalans a decidir”. El president ha insistit que “no sabem quin serà el port d'arribada però sabem que hem d'agafar un rumb diferent”. Això sí, ha identificat el “primer port” de la ruta, que ha de ser, segons ell, “el pacte fiscal”. I a l'hora d'establir terminis per fer les demandes a Madrid, Mas ha estat clar: “L'any que ve, just després de les eleccions espanyoles”. Aquesta serà la condició que CiU posarà tant a PP com a PSOE per assolir un acord estable de govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas també ha parlat de les retallades posades en marxa en aquests mesos. Segons ha explicat, l'objectiu de les retallades és “evitar que ens passi el mateix que ha passat a Grècia”, una situació que ha definit com “magra”. “A mi no m'aplaudeixen per les cantonades”, ha reconegut Mas, que ha insistit que les retallades són doloroses però necessàries. “L'alternativa quina és? Seguir endeutant-nos?”, s'ha preguntat Mas. Segons el president, “hi ha molta roba, poc sabó i encara la volen néta tota”. Més centrat en el sistema sanitari, Mas ha dit que “generalitzar el copagament seria un error”, però ha reconegut que “cal implantar mesures per evitar certs abusos”.

Pel que fa al futur, Mas ha dit que vol arribar a “consensos amplis” per “redreçar la màquina” de l'economia catalana. Ara bé, si el que troba entre els partits de l'oposició és “obstrucció pura i dura”, Mas ha dit que no li fa por convocar eleccions “si no hi ha més remei”. “No és el meu desig ni el meu programa”, ha insistit Mas. Respecte a les eleccions espanyoles que hauran de celebrar-se abans del març, el president ha dit que “La missió de CiU a les generals serà evitar la majoria absoluta del PP”.

El president català també ha parlat del moviment 15-M i de les seves protestes. Mas ha dit que entén “el malestar, la confusió, l'emprenyament i la desesperança” dels indignats però els ha retret que no hi hagi “alternatives ni interlocutors”.

stats