Política 05/01/2015

ERC diu que Mas accepta llistes separades si Junqueras renuncia a portar noms de la societat civil

Els republicans repten el president a demostrar que té el suport de les entitats per anar només amb CiU si vol seguir negociant

Acn
2 min
Oriol Junqueras, pròxim alcalde de Sant Vicenç dels Horts, en un acte a la seu d'ERC.

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, podria haver renunciat a la llista conjunta entre CiU i ERC a canvi que Oriol Junqueras renunciés a incloure a la seva candidatura cap nom que provingui de la societat civil i d'entitats com l'ANC i Òmnium. Així ho expliquen fonts d'ERC després de la reunió que Mas i Junqueras han mantingut aquest dilluns al Palau de la Generalitat. La proposta, d'entrada, no ha agradat als republicans, que no veuen just no poder incloure independents a la seva llista. Junqueras, però, ha reptat Mas a "demostrar" que les entitats de la societat civil estan d'acord en aquesta fórmula que proposa el president i estan disposades a donar suport només a la candidatura de CiU.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió d'aquest dilluns al matí ha acabat sense cap acord, i fonts d'ERC han explicat a l'ACN que les converses no han avançat cap al pacte, entre altres coses, per la proposta que asseguren que Artur Mas ha fet a Oriol Junqueras. Segons els republicans, el president ha fet saber al líder d'ERC que estaria disposat a acceptar convocar eleccions anticipades i concórrer amb llistes separades, deixant de banda així la seva proposta de candidatura conjunta entre CiU i ERC. A canvi, però, la llista que encapçalaria Mas aglutinaria el suport i els noms de membres d'entitats de la societat civil com l'ANC, Òmnium o fins i tot els sindicats. Aquesta fórmula, a més, obligaria Junqueras a renunciar a incloure cap independent a la seva candidatura.

La proposta que ERC assegura que Mas ha posat sobre la taula no ha agradat gaire a Junqueras. El republicà, però, no ha tancat del tot la porta i, segons les mateixes fonts republicanes, ha reptat el president a "demostrar" que les entitats de la societat civil i les seves cares més conegudes estarien d'acord amb la fórmula presentada per Mas i, per tant, renunciarien a la possibilitat de donar cap suport a la llista d'ERC.

Si fos així, Junqueras estaria disposat a parlar-ne sota aquestes condicions. Els republicans, però, dubten que el president pugui garantir aquest suport únic a la seva candidatura. Amb tot, des d'ERC asseguren que el president i Junqueras seguiran en "contacte permanent" i parlaran sovint, garantint així que la negociació no es trenca. Tot i això, des d'Esquerra prefereixen no posar terminis ni ultimàtums a Mas, almenys públicament.

Des de Presidència de la Generalitat, per la seva part, han renunciat a fer cap comentari sobre aquesta qüestió i no han volgut comentar els detalls de la reunió celebrada aquest dilluns al matí al Palau.

stats