POLÍTICA
Política 22/01/2014

Mas descol·loca Navarro en recordar-li que Rubalcaba també va rebre el xenòfob Maroni

El líder del PSC ha recriminat al president que rebés el president de Llombardia i ha assegurat que els socialistes no l'haurien rebut mai. Rubalcaba s'hi va fotografiar el 2009 i s'hi va reunir el 2011 quan eren ministres de l'Interior

M. Colomer
2 min
Maroni i Pérez Rubalcaba, conversant, mentre es feia la foto de família de la reunió a sis de ministres europeus d'Interior a Varese, a Itàlia / EFE

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha deixat descol·locat aquest dimecres a l'hemicicle del Parlament el líder del PSC, Pere Navarro, a qui ha recordat que Alfredo Pérez Rubalcaba, en qualitat de ministre, es va reunir amb el president de Llombardia, el xenòfob Roberto Maroni, que aleshores era ministre de l'Interior d'Itàlia. Mas ha respost així a Navarro després que li recriminés que rebés Maroni al Palau de la Generalitat. "Nosaltres no l'hauríem rebut", ha afirmat Navarro, a qui Mas ha respost recordant la reunió de Rubalcaba amb Maroni.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El març del 2009 Rubalcaba va ser fotografiat amb Maroni –cosa que Mas va evitar el divendres– a Berlín, en una conversa informal entre tots dos en un passadís prèvia a una reunió a sis de ministres d'Interior de la UE. L'any següent, van tornar a coincidir en una reunió a sis a la ciutat italiana de Varese. És el moment que recull la fotografia que veieu en aquesta pàgina, en què Rubalcaba apareix conversant amb Maroni mentre es fan la foto de família.

La reunió bilateral es va produir l'any següent. El 23 de febrer de 2011, segons va anunciar el mateix govern espanyol en un portal institucional per a temes d'immigració, l'actual secretari general del PSOE va visitar Roma, precisament per tractar les polítiques migratòries, un aspecte en que Maroni, dirigent de la Lega Nord, té unes polítiques radicals. Aquell dia, a les dotze del matí, es va reunir bilateralment amb l'ara president de la Llombardia.

Durant la sessió de control al president, Mas ha recordat que fins i tot el president del land alemany Baden Württemberg, integrant dels Verds alemanys, no només també va rebre Maroni, sinó que a més van comparèixer junts en públic, cosa que ell no va fer "per subratllar la diferència amb altres líders que rebo" a Palau. "No se'l va rebre perquè estiguem d'acord amb les seves idees, sinó per ser president d'una regió europea", ha reblat Mas.

El 'diàleg' de Navarro

El líder del PSC també ha instat Mas a dialogar amb Rajoy per convocar una comissió bilateral Estat-Generalitat que no es reuneix des del 2011. Després que Navarro hagi comminat els tres diputats díscols a l'última fila d'escons de l'hemicicle en haver-los deixat sense atribucions pel seu vot favorable a la consulta, Mas ha respost amb sarcasme: "Prendré la seva manera d'actuar amb el diàleg".

També ha retret a Navarro que intenti equiparar el comportament de Rajoy amb Catalunya al de la Generalitat amb Madrid. "No ens fiqui en el mateix sac als que volem diàleg dels que no el volen. Vostè s'hauria de refiar de la meva paraula, perquè no tinc per què enganyar-lo", ha conclòs Mas.

stats