Política 01/09/2011

Mas avisa PSOE i PP que Catalunya i Espanya estaran cada cop "més lluny" si no atenen les esmenes catalanes

Garanteix que combatran per tots els mitjans les imposicions centralistes que limitin l'autogovern de Catalunya

Acn
2 min
Artur Mas ha rebut el viceprimer ministre suec / ACN

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha avisat PSOE i PP que Catalunya i Espanya estaran cada cop "més lluny i més separades" si no atenen les esmenes catalanes a la reforma constitucional. "Els convé escoltar-les i fer cas d'aquestes esmenes, perquè si no ho fan, cada vegada la distància de tot tipus, també la distància emocional entre Catalunya i Espanya anirà creixent", ha advertit Mas, que ha garantit que combatran "per tots els mitjans totes aquelles imposicions d'òptica centralista que limitin l'autogovern" de Catalunya. El president s'ha queixat que PP i PSOE s'hagin fet la reforma entre ells. "Vol dir que no se'ns vol, que se'ns exclou, que passen de nosaltres", ha constatat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas s'ha pronunciat per primera vegada sobre la reforma constitucional després d'una reunió de treball amb el viceprimer ministre del govern de Suècia, Jan Björklund. El president ha estat contundent: si populars i socialistes no escolten les esmenes que han presentat CiU i altres formacions catalanes, la distància entre Catalunya i Espanya serà cada cop més gran. "Cada vegada estarem més lluny i més separats", ha amenaçat.

Ha denunciat un "canvi de rumb" per part de populars i socialistes respecte al pacte constituent, que va incloure més forces que no només PP i PSOE, com per exemple CiU. "Però ara, aquesta reforma se la fan entre ells, sense consultar els altres, i això vol dir que no se'ns vol, que se'ns exclou, vol dir que passen de nosaltres", s'ha queixat.

Segons Mas, l'esperit de concòrdia de l'any 78 s'ha anat "difuminant i perdent gas" en els últims anys, i aquest pacte és una prova més. Però ha afegit que els dos grans partits espanyols en són els responsables, perquè són ells els que han anat "allunyant" els catalans de l'esperit de la Constitució. "Se'ns ha anat traient a base de polítiques cada vegada més centralistes", ha lamentat.

En aquest sentit, ha deixat clar que combatran "per tots els mitjans totes aquelles imposicions d'òptica centralista que limitin l'autogovern" català.

D'altra banda, ha fet èmfasi en què el Govern està "absolutament compromès" en l'equilibri dels comptes públics, i això és el que està fent des del principi. És més, ningú més que l'executiu de CiU, ha dit, està compromès en aquesta política d'estalvi.

De fet, ha apuntat que el Govern presentarà en les properes setmanes un projecte de llei d'estabilitat pressupostària "més ràpid" que l'executiu espanyol. "Els deures els volem fer i els volem fer de pressa, però una cosa és fer els deures de pressa i una altra és fer el 'trágala' de que PP i PSOE es posen d'acord i nosaltres hem d'obeir", ha subratllat.

Pel que fa al ple extraordinari que han forçat ERC, ICV-EUiA i el grup mixt, Mas ha remarcat que és una decisió dels grups, però ha apuntat que ja hi haurà un debat de política general a finals del mes de setembre on aquest tema hi ha de ser present.

El president ha fet aquestes declaracions després de la reunió de treball que ha mantingut amb el viceprimer ministre suec, a la qual també han assistit la conseller d'Ensenyament, Irene Rigau, el director general de Relacions Exteriors, Salvador Sedó, i la ministra sueca d'Afers Europeus, Birgitta Olsson.

stats