Política 28/03/2011

Mas: "Plantejarem el pacte fiscal des de la raó, no des de l'estómac ni les vísceres"

Exposa que plantejarà el pacte fiscal guanyi qui guanyi les eleccions estatals. Serà "la condició imprescindible per la nostra implicació política espanyola de forma estable, permanent, donant suport".

Miquel Codolar
2 min

MadridEl president del Govern, Artur Mas, ha explicat que Catalunya plantejarà el pacte fiscal "des de la raó, no des de l'estómac o les vísceres". En la seva primera compareixença a Madrid després de les eleccions catalanes, ha instat a tots els territoris de l'Estat a "crear riquesa pròpia" perquè "el 2013 a l'Estat se li acabaran" les subvencions de Brusel·les i "el mateix que val a Europa val a Espanya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha indicat que "mai amenaçarem, no farem utlimàtums, apel·larem a la raó, però és urgent que ho fem i que al conjunt de l'Estat s'entengui que els dèficits perdurables crònics com els de Catalunya no es poden fer sempre". Ha indicat que el dèficit fiscal correspon al 9% del PIB anual català i que això "no es pot allargar sempre".

Pacte fiscal amb PSOE o PP

Ha recordat que el Govern ja està desenvolupant la part tècnica del pacte fiscal que ha d'estar enllestit el 31 d'octubre. Abans de les eleccions el Govern buscarà un acord polític i de la societat per plantejar el pacte fiscal en la línia del concert econòmic, perquè Catalunya pugui gestionar els impostos, els ingressos i negociar bilateralment què es queda a Catalunya i què és solidaritat.

Ha denunciat que actualment el dèficit fiscal és "molt fort i a més crònic". Ha manifestat que per aconseguir el pacte fiscal "des de l'Estat central cal veure Catalunya el més unida possible en aquest plantejament de fons", i també hi ha d'haver una aritmètica parlamentària favorable però es plantejarà tant si després de les eleccions estatals governa el PP o el PSOE. El pacte fiscal serà "la condició imprescindible per la nostra implicació política espanyola de forma estable, permanent, donant suport".

L'estalvi més important

Pel que fa al pla d'estalvi, Mas ha explicat que afectarà a tot el pressupost català per estalviar del 10%, d'entre 2.500 i 3.000 milions d'euros el primer anys. Serà "dur, exigent i sense precedents en els últims 30 anys ni a Catalunya ni provablement a la resta de l'Estat". Ha exposat que "tot i la duresa i l'exigència, veig un alt grau de responsabilitat a la societat catalana" amb un "nivell de comprensió i responsabilitat molt elevat". Ha comprat els problemes econòmics amb un tumor, però ha dit que Catalunya se'n sortirà.

p { margin-bottom: 0.21cm; } El president del Govern també ha parlat del sanejament del sistema financer i la necessitat d'ajudar a rellançar l'economia. Ha dit que s'han de suprimir traves per rellançar l'activitat econòmica i "rebaixar la voracitat normativa" perquè fins ara "es van acumulant normes". Pel que fa a les infraestructures, ha denunciat la "infradotació evident d'infraestructures en l'àmbit del Mediterrani i sobredotació evident de transports a llocs sense capacitat productiva de l'Estat".

stats