Política 20/09/2012

Pendents de Mas

La reunió amb Mariano Rajoy s'ha allargat dues hores. El president català compareixerà des de la Delegació del govern a Madrid

Ara
3 min

MadridA les 13.00 h ha acabat la reunió entre Artur Mas i Mariano Rajoy a la Moncloa. El president de la Generalitat es dirigeix a la Delegació del govern català a Madrid, des d'on compareixerà davant la premsa, un gest inèdit i inequívoc de quin és l'estat de la relació entre els dos executius, que ha anat accelerant-ne la degradació al llarg de l'última setmana, després de la manifestació independentista massiva de fa gairebé deu dies a Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La trobada Rajoy-Mas s'ha allargat dues hores. A les 11.00 h, el cap de l'executiu espanyol ha rebut el president català a les escales de la Moncloa. Ha estat una rebuda freda. Rajoy no ha baixat ni un esglaó quan Mas ha arribat amb el cotxe oficial. Hi ha hagut dues encaixades, la de cortesia i una altra que han reclamat els fotògrafs.

És una trobada clau, l'última oportunitat per negociar el pacte fiscal que reclama la Generalitat, amb l'aval del Parlament. Mas, però, no espera cap resultat positiu de la reunió. "No estic d'acord amb la proposta que fan de concert econòmic per a Catalunya", va deixar anar aquest dimecres Rajoy en resposta a una pregunta del grup parlamentari de CiU. Aquest matí, en declaracions a la Cadena SER, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha descartat "a dia d'avui" la suspensió de l'autonomia catalana, si bé ha llançat una advertència clara: "Mai s'ha hagut de suspendre una autonomia perquè mai cap autonomia ha realitzat un acte contrari a la Constitució".

En vista d'aquest escenari, tal com van confirmar ahir a l'ARA diverses fonts de CDC, d'Unió i del Govern, s'acceleraran els esdeveniments i pren cada vegada més cos un avançament electoral si Rajoy no es treu un as de la màniga. El parer de diputats de la federació consultats per aquest diari és que els comicis se celebrin a finals de la tardor.

El calendari que es perfila

Amb el pacte fiscal la seva aposta de legislatura– amortitzat i amb la perspectiva de noves retallades i d'una difícil negociació dels pressupostos catalans a l'horitzó, el president ha arribat a la conclusió que el millor és avançar eleccions per aprofitar també el vent de cua de la manifestació independentista de l'Onze de Setembre.

Dins la federació CiU hi ha un intens debat sobre la necessitat d'avançar eleccions i quina seria la millor data per fer-ho. Segons ha pogut saber l'ARA, l'opció més defensada és que es facin a la tardor, i hi ha tres diumenges damunt la taula: 18 de novembre, 25 de novembre i 2 de desembre. El 23 de desembre, per la seva proximitat amb les dates nadalenques, està descartat, igual que el 9 de desembre −just després del pont de la Constitució− i el 16 de desembre, quan se celebra 'La Marató de TV3'.

Legalment, Mas podia haver forçat més el calendari i fer eleccions a principis de novembre, i encara més tenint en compte que el seu principal rival, el PSC, no té a hores d'ara candidat ni ha acordat la fórmula per triar-lo. Esperarà una mica més també per resoldre un tema delicat i complex: el programa electoral amb què CiU es presentarà a les eleccions. CDC vol incloure-hi l'estat propi, però el tema no genera unanimitat ni al Govern ni amb Unió.

stats