Política 30/07/2014

Mas, a Rajoy: "No hi ha un pla B, hi ha un sol pla que és votar"

El president ha lliurat a Rajoy un document amb 23 punts sobre altres temes

J. Rusiñol / M. Ferrer
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, a la delegació de la Generalitat de Madrid, el Centre Cultural Blanquerna. EFE

MadridEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha transmès aquest dimecres al cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, la voluntat de tirar endavant la consulta del 9-N. En la roda de premsa posterior a la reunió, que ha durat gairebé dues hores i mitja, Mas ha assenyalat que "estem decidits a tirar endavant la consulta". "Jo convocaré la consulta i ho faré d'acord amb la llei catalana -ha precisat-. "No hi ha un pla B. Hi ha un sol pla, que és votar, però aquest pla té diverses fases".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Tenim la determinació i el pacte polític per fer-la", ha afegit des de la delegació de la Generalitat a Madrid, el Centre Cultural Blanquerna. Mas ha començat la roda de premsa parlant en català, assenyalant que la reunió s'ha produït amb un "clima de diàleg obert" perquè "avui no era el final de res". Tot i això, ha matisat que Rajoy segueix enrocat en considerar la consulta il·legal. En aquest sentit, li ha transmès que la Generalitat voldria un acord amb l'estat per poder fer la consulta de forma "absolutament legal". Però "si no hi ha acord amb l'estat també ho farem de forma legal -ha puntualitzat-, malgrat ens agradaria fer-ho a la britànica".

"El guió avança, avança per fases, la data clau és el 9-N i ho volem fer legalment. Entenem que fer-ho legalment és el que ens convé a tots", ha assenyalat Mas.

Un document amb 23 temes que no són la consulta

A banda, el president de la Generalitat li ha donat en mà a Rajoy un document on es parla de 23 temes que no són la consulta ni el dret a decidir. "Temes que toquen l'economia i les finances públiques, que toquen serveis bàsics", ha afegit Mas. Entre ells hi ha temes com al llei de la dependència, infraestructures, la nova llei d'educació o bé les beques universitàries o el desenvolupament de programes rurals.

Mas ha volgut desvincular aquests temes del 9-N, assenyalant que "Catalunya podria obtenir més recursos si simplement es complís la llei".

Un dels punts és el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). El president de la Generalitat ha celebrat la possibilitat que l'Estat decideixi "els pròxims dies" -previsiblement dijous en el Consell de Política Fiscal i Financera- que les autonomies no pagui part dels interessos. "Aquestes despeses menys les podrem destinar a garantir serveis socials", ha puntualitzat.

Mas també confia que hi hagi acords en matèria d'infraestructures. Ha demanat a Rajoy que es desenroqui la construcció d'una llançadora per connectar Barcelona amb la T1 de l'aeroport del Prat. La Generalitat proposa una concessió a una empresa, ja que això no suposaria un cost públic, segons el president.

El Govern posa com a límit finals d'any perquè Rajoy compleixi algun d'aquests 23 punts. "Que el president miri quines són les més fàcils de resoldre", ha conclòs Mas després d'una hora i mitja de roda de premsa.

stats