Política 01/06/2018

Mas insta Sánchez a treure del Codi Penal el conflicte català

L'expresident avisa que el presidenciable sobreactuarà contra l'independentisme

Ara
3 min
president-PDECat-Artur-Mas-imatge_1810629170_41394955_1200x799

BarcelonaL'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha instat el futur president espanyol a arraconar la via de la repressió per resoldre el conflicte amb Catalunya. "La judicialització no resol el problema i el govern espanyol ha de treure del Codi Penal el conflicte català i que la Fiscalia General de l'Estat canviï la seva posició". "Hem de passar del Codi Penal, dels presos i dels exiliats a parlar i a posar cadascú les seves propostes sobre la taula perquè fins ara tot han sigut negatives", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Podem defensa el dret a l'autodeterminació i ara hi haurà una coalició que pot beneficiar aquest clima, tot i que Sánchez haurà de sobreactuar i ensenyarà les urpes contra l'independentisme català", ha afegit Mas, que ha recordat la reforma del Codi Penal que va proposar per actualitzar el delicte de rebel·lió. "Sovint ha sigut el més 'hooligan' de tots", ha sentenciat, malgrat que ha lloat "el tarannà positiu" del presidenciable. "Rajoy és un passota, el que va fer ahir de marxar del Congrés per anar a un bar és Rajoy en estat pur", ha subratllat. "A Sánchez no el coneixem tant, però les seves últimes actuacions no són per tirar coets".

Mas, que ha reclamat a Sánchez que el govern espanyol tregui les mans de les institucions i de les finances catalanes, ha beneït la moció de censura contra el president espanyol, Mariano Rajoy. "Estic content que facin fora Rajoy i estic d'acord amb la decisió del PDECat, perquè convenia per higiene democràtica treure el PP i per veure si hi ha possibilitats de restablir un clima de diàleg amb el tàndem PSOE-Podem que fins ara PP i Cs s'han negat a obrir", ha anotat el president del PDECat, Artur Mas, que ha negat divergències amb JxCat.

"Sánchez no assumirà el dret a l'autodeterminació i ens parlarà de recuperar l'Estatut del 2010, i això és inassumible i ja no té sentit, el sostre d'aspiració sobiranista és molt més gran, votar a favor de la independència no és votar a favor d'un Estatut", ha advertit l'expresident. "Ja no som en aquest estadi, però com a mínim no és un insult o una querella, és una proposta, i això ja és positiu", ha matisat. "Hem d'anar més enllà del tracte bilateral per trobar solucions a un conflicte que encara no podem guanyar, però que l'estat espanyol tampoc pot guanyar, tot i ser el més fort", ha sentenciat.

"Una possible solució seria reconèixer el dret a decidir i veure com es materialitza, però no veig el PSOE parlant d'això. Si Sánchez arriba al govern espanyol continuarà tenint d'acompanyants Susana Díaz, els 'barons' o Alfonso Guerra, que titlla Torra de 'nazi'", ha avisat. Mas no ha volgut qualificar de feixistes Ciutadans, però ha reiterat que coneix bé "l'origen d'aquest partit i com ha evolucionat" i que "porten el germen de la discòrdia allà on són". "Cs està irritat perquè ho veia tot de color rosa i la seva irritació, amb la del PP, provocarà que busquin continuar trencant la convivència a Catalunya".

"Puigdemont ja està deixant que Torra governi", ha afirmat Mas en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio' abans de subratllar de nou que "és el president de Catalunya". "Ha de tenir les mans lliures per governar, tot i que ha de pactar estratègies i escoltar tothom, i a Puigdemont se l'ha d'aprofitar perquè té una funció molt significativa". Sobre el suposat etnicisme de Torra que Mas considera que s'ha exagerat, ha fet una crida a deixar-lo actuar. "Fins ara no s'ha pronunciat en aquest sentit", ha ressaltat.

"Els Mossos estan en el punt de mira i el nou conseller d'Interior, Miquel Buch, tindrà una gran responsabilitat, però té experiència i capacitat de treball", ha anotat. Sobre Elsa Artadi, Mas ha recordat que van fer mans i mànigues perquè no marxés i entrés al departament de Presidència quan va plegar el conseller Mas-Colell per la seva "vàlua".

stats