CONFERÈNCIA DE PRESIDENTS
Política 02/10/2012

Rajoy accedeix a revisar la distribució dels objectius de dèficit del 2014

La Moncloa admet que hi ha discrepàncies pel repartiment del dèficit públic entre l'Estat i les comunitats. El president de la Generalitat, Artur Mas, i la vicepresidenta del govern espanyol discrepen sobre el document entregat al principi de la reunió

J. Rusiñol / O. March / J.faus
3 min
Rajoy durant la roda de premsa posterior a la conferència / EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dimarts que a la Conferència de Presidents s'ha acordat revisar el proper any el repartiment dels objectius de dèficit públic a partir del 2014 segons l'evolució de la despesa de l'Estat i les comunitats autònomes. La discussió es farà en el si del Consell de Política Fiscal i Financera després que diverses comunitats –algunes del PP– hagin tornat a demanar a l'executiu una nova distribució de les metes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la roda de premsa posterior a la trobada, Rajoy ha dit que "no tindria sentit" revisar el repartiment del dèficit el 2013 perquè Espanya seguirà en recessió i que de cara als propers anys no el "preocupa" la distribució sinó que el conjunt d'Espanya compleixi.

El president espanyol ha assegurat que tots els presidents autonòmics han manifestat el seu "compromís amb la consolidació fiscal" i ha considerat que és un missatge "molt positiu" de cara a l'exterior.

Dins de la Conferència, el discurs del president del govern espanyol ha estat de caràcter econòmic i europeu i en cap cas ha tractat qüestions territorials, segons fonts oficials, que han admès, però, que les demandes sobiranistes de la Generalitat generen una inestabilitat que no ajuda a solucionar la crisi actual.

De fet, la principal reivindicació de les comunitats governades pel PSOE, amb Andalusia al capdavant, a la Conferència de Presidents és millorar la distribució dels objectius de dèficit públic, segons ha explicat als periodistes la consellera de la vicepresidència de la Junta, Susana Díaz.

Es tracta de la mateixa demanda que ja van fer al penúltim Consell de Política Fiscal i Financera Andalusia, Catalunya, Canàries i Astúries juntament amb dues comunitats governades pel PP, Castella i Lleó i Extremadura. Díaz s'ha mostrat confiada que algunes autonomies del PP també apostaran aquest dimarts per flexibilitzar les metes de dèficit de les comunitats.

També ha demanat un nou "model" de finançament dins de l'actual sistema autonòmic i reformar el Senat perquè sigui més representatiu de la diversitat nacional.

La trobada d'aquest dimarts al Senat, la cinquena cimera d'aquestes característiques que organitza el govern espanyol, està marcada per una doble agenda: la voluntat del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, de reforçar una imatge d'unitat al voltant del compliment dels objectius de dèficit i el rebuig de populars i socialistes al debat sobiranista que s'ha obert a Catalunya. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha estat rebut amb fredor a Madrid.

Mas ha estat l'últim dels presidents autonòmics a arribar, a les 08.10 h, i ha saludat de manera seriosa el president de la cambra baixa, Pío García Escudero (PP). Just a la porta per on ha entrat Mas l'ha rebut Jorge Moragas, cap de gabinet del president del govern espanyol −que ha arribat al cap d'un quart d'hora, aproximadament−, i, després, un cop dins l'edifici, ha estat rebut pels portaveus dels partits al Senat.

Tensió entre Mas i Saénz de Santamaría

El president ha conversat amb el rei Joan Carles, que ha presidit un esmorzar informal i la foto de família. També se l'ha vist parlar amb el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro. Després, ja asseguts a la taula de treball, Mas ha conversat breument i amb posat seriós amb la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, sobre la documentació que ha de servir de base per als treballs. El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha assegurat en roda de premsa que ha parlat per SMS amb el president i que aquest estava sorprès per les interpretacions que s'havien fet a la premsa sobre aquest fet. Tot i això, durant força estona Mas i la número dos del govern espanyol han evitat dirigir-se la paraula. La tensió es percep en aquesta cimera en què l'únic president que no farà declaracions quan s'acabi, aquesta tarda, serà el president de la Generalitat. N'informarà demà dimecres a Barcelona.

La Conferència de Presidents autonòmics servirà perquè el PP demani als responsables de cada comunitat que sumin esforços per superar la crisi econòmica. S'espera que els 'barons' del PP facin pinya amb Rajoy, mentre que Mas exigirà al govern espanyol que es flexibilitzi l'objectiu de dèficit per a les autonomies, ja que és l'Estat qui té més marge per reduir despesa.

stats