Política 12/09/2019

Mas proposa que Unides Podem cedeixi al PSOE el nombre de diputats necessaris per a la investidura

L'expresident de la Generalitat defensa que la xifra de participants en la Diada "no és el principal"

Acn
2 min
Mas: “Sense la violència, l’1-O seria una consulta més”

BarcelonaL'expresident de la Generalitat Artur Mas ha proposat que Unides Podem cedeixi als socialistes el nombre just de diputats necessaris per fer possible la investidura de Pedro Sánchez i que la resta s'abstinguin. Aquesta és la fórmula que, segons ha dit en una entrevista a 'Los desayunos de TVE', serviria per desencallar la situació davant la posició "enrocada" de Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha qualificat d'"escandalós i al·lucinant" que els dos partits d'esquerres espanyols no es posin d'acord després de passar-se la campanya demanant el vot per evitar el tripartit de la dreta. En aquest context, ha lamentat que la cultura del pacte està absent en la vida política espanyola i ha cridat Iglesias a moure peça i "convertir-se en un líder". "Ha d'escollir entre ser un polític més o convertir-se en un líder i un estadista", ha afegit, i ha defensat que cedir una part dels diputats no és donar un xec en blanc. Un cop facilitada la investidura, l'expresident ha apuntat que s'hauria de negociar llei a llei.

Pel que fa a la valoració de la Diada, l'expresident ha tret importància al descens en la xifra de manifestants argumentant que no és el principal. En canvi, ha posat l'accent en la persistència. "Quina ciutat europea durant 8 anys ha mobilitzat quantitats ingents de gent?", ha preguntat. D'altra banda, ha assenyalat que les 600.000 persones que ahir es van manifestar, segons dades de la Guàrdia Urbana, equivaldrien a una manifestació de 4 milions de persones tenint en compte la població de l'estat espanyol.

Preguntat per si es tornarà a presentar a la presidència de la Generalitat, Mas ha insistit que a nivell personal no ho vol però que, a nivell polític, dependrà del "sentit de responsabilitat" tenint en compte les circumstàncies del moment. Tot i així, ha volgut deixar molt clar que el seu desig és que hi hagi una altra persona "amb menys tradició política" que pugui assumir el lideratge. No ha volgut concretar quina persona podria ser, però ha dit que té algun nom al cap.

stats