POLÍTICA
Política 14/05/2012

Mas anunciarà aquest dimarts d'on retalla els més de 1.500 milions del nou pla d'ajust

El president de la Generalitat compareixerà amb el conseller d'Economia per donar a conèixer el nou pla de mesures per reduir el dèficit públic que es deriva de les exigències del govern espanyol

Ara
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, compareixerà aquest dimarts en roda de premsa per anunciar d'on pensa retallar els més de 1.500 milions del nou pla d'ajustament pressupostari que es deriva de les exigències del govern espanyol per complir l'objectiu de dèficit a finals d'any, de l'1,5% (el 2011 es va liquidar amb un dèficit del 3,7%).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas compareixerà a les 12 del migdia, just després de la reunió del consell executiu de la Generalitat, juntament amb el conseller d'Economia i Coneixement. Entre les mesures hi figuren privatitzacions de serveis, segons ha avançat aquest dilluns el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

En aquesta línia, 'La Vanguardia' assenyala aquest dimarts algunes de les empreses públiques que es podrien veure afectades per aquesta mesura, a través de la seva venda (Tabasa, Túnels del Cadi i Aigües Ter-Llobregat, entre d'altres) o de la reducció de pressupost i de personal (Memorial Democràtic o l'Agència Catalana de Cooperació).

Tant 'La Vanguardia' com 'El Periódico' també assenyalen taxes en l'àmbit de l'ensenyament, com la creació d'una matrícula en centres públics dedicats a cicles formatius de grau superior, que no superaria els 20 euros mensuals. També podria augmentar el preu de la matrícula a les escoles públiques d'idiomes, ensenyaments no reglats i estudis a distància.

Tot apunta que, per ara, l'executiu català ajorna la recuperació de l'impost de successions.

Objectiu: salvar l'estat del benestar

En un comunicat, el departament de Presidència ha justificat el nou pla de mesures per "contenir el dèficit i ajustar el pressupost, amb l'objectiu de preservar l'estat del benestar i garantir-ne el futur".

Les noves retallades són conseqüència, entre d'altres, dels decrets del govern espanyol per ajustar en 10.000 milions sanitat i educació.

stats