Política 14/11/2017

El debat electoral ideal per a la casta madrilenya

Mas fa autocrítica des de Madrid: "S'està fent una reflexió sobre si hi ha hagut un bon control dels temps"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Domènech, Albiol, Machado, Mas i Montilla durant el diàleg organitzat pel Club Siglo XXI a Madrid. EFE

MadridPretenia ser un assaig general de debat electoral de cara al 21-D. Però va acabar convertint-se en un tots contra un amb aplaudiments i ovacions del públic a favor de la mà més dura contra el sobiranisme. Madrid va acollir ahir un diàleg atípic sobre Catalunya en què, disfressat de pluralitat, l’independentisme tornava a estar en clara minoria. L’expresident de la Generalitat Artur Mas va ser l’epicentre de totes les mirades al Club SigloXXI, un espai de trobada de velles glòries de la Transició situat al luxós Hotel Eurobuilding, casa d’Albert Rivera durant els seus primers mesos a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Hem concedit més temps a Mas perquè està en certa minoria”, reconeixia el moderador, el periodista Fernando Jáuregui, després d’una hora i escaig de debat. Ni ERC ni la CUP van ser-hi convidats, després que el dia anterior s’hagués celebrat un diàleg similar amb l’exconseller Santi Vila; la portaveu del PSC al Congrés, Meritxell Batet, i també el portaveu de Ciutadans al Congrés, Juan Carlos Girauta.

Artur Mas, l’home “cordial”

Mentre Carles Puigdemont s’ha convertit en l’encarnació del mal, a Madrid encara hi ha certa estima per a Mas. Es palpa certa creença que en qualsevol moment pot tornar a ser l’home d’ordre de quan pactava els pressupostos amb el PP. A l’altre extrem de la taula no l’hi deixava de recordar el candidat del PP el 21 de desembre, Xavier García Albiol, fent èmfasi en el seu “tracte afable”, acompanyat del catedràtic de dret administratiu Santiago Muñoz Machado.

Però el verdader contrincant per a Mas van ser un centenar de socis del club que aplaudien el líder popular a cada comentari i no evitaven comentaris de desaprovació cada cop que l’expresident es manifestava. Ni els missatges d’autocrítica van servir per acontentar els ànims, si bé es van evitar els xiulets de reprovació que el dia anterior havien llançat a Batet. Mas va anar a la directa i ja a l’inici va reconèixer que “s’està fent una reflexió des de l’independentisme” sobre si hi ha hagut un “bon control dels temps” i si la “majoria social és diferent” per tirar endavant amb la via unilateral.

En la zona dels grisos, fora del cara a cara del debat, es van situar l’expresident socialista José Montilla i el candidat de Catalunya en Comú, Xavier Domènech. Tots dos defensant un millor encaix de Catalunya dins d’Espanya. Arribaven també a l’ombra de Mas sense que cap periodista els posés la càmera, i no feien més que creuar-se somriures nerviosos en el moment de la fotografia de família. Albiol arribava amb més de cinc minuts de retard. I també ho feia l’economista i expresident del Cercle d’Economia Antón Costas, amb intervencions mínimes.

Al davant, Rakosnik creuava somriures amb la presidenta d’honor del Club Siglo XXI, Paloma Sagrelles, la reina dels photocalls madrilenys des de la Transició.

stats