Política 07/11/2012

Mas defensa a Brussel·les una segona oportunitat per reforçar la capacitat de decidir de Catalunya

El president de la Generalitat defensa el rol de Catalunya en una Europa federal davant més de 150 representants de les institucions comunitàries, ambaixades europees i premsa internacional

Carme Colomina
2 min
El president Artur Mas durant la conferència a Brussel·les al think tank 'Friends of Europe'

Brussel·lesEn una conferència organitzada pel centre de debat europeu 'Friends of Europe' (Amics d'Europa, en anglès), Artur Mas ha assegurat a Brussel·les que "de la mateixa manera que els estats no poden ser un fre a la construcció europea, tampoc ho poden ser a la voluntat d'aquelles nacions sense estat que expressin pacíficament la seva voluntat de ser un actor propi en aquest procés de construcció". El president ha reconegut que la prioritat en aquests moments a nivell europeu és sortir de la crisi econòmica i en aquests esforç Mas s'ha mostrat a favor d'enfortir el marc supranacional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Unes 150 persones del món comunitari: funcionaris europeus, personal d'ambaixades, eurodiputats de diverses nacionalitats, corresponsals, o investigadors d'altres centres de pensament europeu amb seu a Brussel·les. Gilles Merrit, el director del 'think tank', ha assegurat a la presentació que aquesta és la vegada que es congreguen més periodistes en aquests debats europeus des que Nicolas Sarkozy va participar en un dels debats de 'Friends of Europe' quan encara era candidat a la presidència de França.

En el seu discurs en anglès Mas ha defensat la vinculació de Catalunya a Europa i ha assegurat que en una Europa més federal, Catalunya podria ocupar el lloc d'altres nacions semblants com Dinamarca o Finlàndia. L'audiència, però, tenia més dubtes que suports. El president ha hagut de respondre per què accepta de grat ser contribuent net a la UE i no a l'estat espanyol, per què no ha rebut el suport explícit de cap líder europeu, quins contactes ha tingut amb els líders independentistes d'Escòcia o Flandes, o per què no es presenta a president d'Espanya si vol canviar les coses. Mas ha anat contestant moltes de les preguntes, defensat el compromís de Catalunya amb la solidaritat, assegurant que els catalans són "conscients de la dificultat del procés" i, sobre els possibles aliats, Mas ha rematat la seva intervenció amb un "els nostres amics són tots aquells que estimen la democràcia"

stats