LES ALIANCES DEL GOVERN
Política 03/07/2012

Mas corre el risc de quedar-se sol defensant les retallades

El ple de demà no pinta bé per a Artur Mas. El president explicarà el pla d'ajust de 1.500 milions imposat per Madrid, però l'oposició en bloc amenaça amb una resolució per tombar l'euro per recepta.

Sara González
2 min
Mas corre el risc de quedar-se sol defensant les retallades

BARCELONA.CiU corre el risc de viure demà un déjà-vu . Tal com ja va passar en el ple monogràfic de les retallades, l'oposició amenaça de tornar a deixar sol Artur Mas defensant ajustos (ara en forma de taxa) com l'euro per recepta. El president compareixerà demà al Parlament per explicar un pla d'ajust pressupostari que l'executiu s'ha vist forçat a fer i que reconeix en privat que no complirà les expectatives d'estalvi que preveu el govern espanyol. I ho farà sota l'amenaça d'una nova resolució de la cambra per retirar el tiquet moderador que el Govern pot obviar sense penalitzacions, però que alimentaria una imatge de menyspreu de CiU a les decisions de l'òrgan dipositari de la sobirania popular, com denuncia l'oposició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No permetrem que es mantinguin l'euro per recepta i les subvencions ideològiques", va avisar ahir desafiant la líder del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho. Però malgrat el to bel·ligerant dels populars, seran precisament ells els que hauran de ser hàbils per fugir d'un escenari de contradiccions. Mas compareixerà, com va demanar l'oposició en bloc, per donar detalls d'un pla d'ajust que incloïa l'euro per recepta al qual el PP de Mariano Rajoy ja va donar el vistiplau durant l'últim Consell de Política Fiscal i Financera. "Això no vol dir que no discrepem de la distribució d'algunes partides", van explicar ahir a l'ARA fonts dels populars catalans.

De fet, Camacho, que fins ara ha estat la principal aliada de CiU per als ajustos econòmics, demanarà que se substitueixin els ingressos previstos amb l'euro per recepta per la retirada de "subvencions ideològiques" com ara les delegacions a l'exterior o els pagaments a "escoles franceses", en referència a La Bressola de la Catalunya Nord. També demanaran a Mas en quin punt està el dèficit i les perspectives de compliment de l'1,5% fixat per enguany.

Si bé els populars no pensen posar el camí fàcil a CiU, i PSC i ICV-EUiA carregaran durament contra les retallades, tampoc ERC, l'altre possible aliat, pensa cedir. De fet, els republicans asseguren que no han rebut cap trucada de CiU per intentar buscar acords. "Les mesures de reactivació econòmica no es veuen, volen desmuntar el Servei d'Ocupació de Catalunya i redueixen la inversió en educació, salut i serveis socials", assegura la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó. Els republicans demanaran demà l'aplicació "d'impostos solidaris" per prescindir de l'euro per recepta i de l'increment de ràtio a les escoles, per exemple.

Resolucions incomplertes

Tot apunta que l'oposició en bloc -excepte Joan Laporta- presentarà una resolució per tombar l'euro per recepta, una decisió que, com ha passat en altres ocasions, té tots els números per acabar sent paper mullat. CiU ja ha fet cas omís altres vegades de resolucions aprovades pel Parlament, com ara les partides pressupostàries que van demanar els partits al ple sobre les retallades o la presentació dels pressupostos abans del 10 d'octubre acordat al debat de política general.

I és que, pel Govern, la petició de la compareixença de Mas implica explicar el pla però no obliga a efectuar cap canvi.

stats