Política 20/08/2012

Mas demanarà ja el rescat per evitar problemes de tresoreria

Marc Toro
1 min
La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va ser ahir a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE).

PRADA (CONFLENT).La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va admetre ahir que segurament l'executiu català demanarà l'adhesió al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) després de la primera reunió del gabinet posterior a les vacances, que se celebrarà el 28 d'agost. Si aquesta petició s'allargués més enllà de l'octubre, Ortega va admetre que la Generalitat tindria "problemes de tresoreria". En tot cas, la vicepresidenta va voler ser prudent i no va concretar quina quantitat es demanaria a l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió d'acollir-se al FLA està presa des de fa gairebé un mes. El maldecap principal que té el Govern, faltat de liquiditat i amb els mercats tancats, és saber quines contrapartides polítiques té acollir-se a aquest mecanisme financer. El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) deixa clar que l'administració central podria arribar a intervenir una autonomia si no compleix amb els preceptes que marqui Madrid.

"No podem confondre el fons de liquiditat amb el control que l'Estat vulgui exercir sobre l'economia catalana", va argumentar Ortega, que va voler deixar clar que el Govern ja ha executat "mesures de rigor i d'austeritat per activa i per passiva". Per aquest motiu, la vicepresidenta va aclarir que la "línia vermella" que no poden traspassar els ajustos és la que "vulnera l'estat del benestar".

Ortega va assegurar que encara no han rebut notificació oficial sobre quan es posarà en marxa el FLA. "No es poden anunciar mesures com aquesta i que després tardin a arribar", va lamentar la vicepresidenta. En la reunió del Govern d'aquest agost en què es posarà en marxa oficialment el rescat autonòmic -el finançament del qual encara s'està perfilant- es tractarà quins compromisos financers hauria de desatendre el gabinet català si es retarda el fons de liquiditat.

stats