Política 24/12/2012

Artur Mas ultima la configuració del nou Govern

La cerimònia de presa de possessió serà aquest dilluns, amb la presència del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, com a representant del govern espanyol

Ara
2 min
Artur Mas durant la presa de possessió d'ahir.

BarcelonaArtur Mas pren possessió aquest dilluns com a president de la Generalitat en un acte solemne al Palau de la Generalitat, després de ser investit amb els vots d'ERC, mentre dissenya el seu segon executiu, sense grans canvis, per encarar una legislatura marcada per la consulta sobiranista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La cerimònia, que se celebrarà al Saló Sant Jordi, començarà amb la lectura que farà la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, del reial decret de nomenament, i després Mas prometrà el càrrec de president de la Generalitat.

Tot seguit, Gispert li imposarà el distintiu propi de la presidència de la Generalitat, que és una medalla que l'expresident català Francesc Macià va estrenar el 1932.

L'acte, al qual assistiran autoritats i líders dels partits polítics, finalitzarà amb un discurs del president de la Generalitat, abans que soni 'Els Segadors', l'himne de Catalunya.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, serà el representant del govern espanyol que assistirà a la cerimònia, acompanyat de la delegada del l'executiu de Rajoy a Catalunya, María de los Llanos de Luna.

En l'acte de demà, Artur Mas i Gavarró (Barcelona, 1956), president número 129 de la institució centenària de la Generalitat, revalidarà el càrrec després de setmanes d'intenses negociacions amb ERC per tancar un pacte de governabilitat que en possibilités investidura al Parlament.

El líder de CiU, que va convocar eleccions per reforçar amb una àmplia majoria la seva proposta de convocar una consulta d'autodeterminació, va perdre 12 diputats (de 62 a 50), cosa que l'ha obligat a pactar amb la segona força, ERC, que el 25-N va guanyar 11 escons i va obtenir 21 diputats.

El pacte d'estabilitat parlamentària, que garanteix el suport d'ERC en les principals iniciatives legislatives del futur Govern d'Artur Mas, estableix nous impostos i un termini màxim de celebració de la consulta sobiranista el 2014, tot i que preveu que es pugui prorrogar amb l'acord de les dues parts.

Nou Govern configurat des d'un hermetisme màxim

Amb la perspectiva de presentar el nou Govern el dia 27, Mas treballa, en la més estricta confidencialitat, per dissenyar un executiu que, segons apunten diverses fonts, tindria pocs canvis. El conseller de Territori, Lluís Recoder, ha confirmat aquest dilluns públicament que no continuarà a l'executiu. El seu lloc el podria ocupar l'alcalde de Figueres, Sani Vila. L'entrada de Vila, igual que la de Mercè Pigem, diputada a Madrid, serà si es confirma una picada d'ullet als sectors més socialdemòcrates. Tal com ja va avançar l'ARA, és més que probable que Joana Ortega, d'Unió, segueixi de vicepresidenta, per bé que podria deixar la conselleria de Governació. A més de Vila i Pigem, al Govern també hi podrien entrar Ramon Espadaler (ho faria en lloc de Josep Maria Pelegrí si ha ha reducció de conselleries) i Germà Gordó. El futur de Felip Puig i Exteriors són grans incògnites.

stats