Política 28/06/2016

Mas dissenya un nou partit amb una "presidència representativa" que podria ocupar ell

El líder de CDC confirma que ara per ara només Germà Gordó i Jordi Turull li han comunicat la seva intenció de liderar el partit

Efe / Ara
3 min
Artur Mas, durant l'entrevista a Catalunya Ràdio

BarcelonaL'expresident de la Generalitat i líder de Convergència, Artur Mas, dissenya una nova CDC amb una "presidència més representativa i institucional", un càrrec que podria ocupar ell, i una "direcció executiva" formada per una dotzena de persones, tal com ha avançat l'ARA aquest dimarts, i ha explicat el propi Mas en una entrevista a Catalunya Ràdio. Si bé ha evitat confirmar que aquesta presidència representativa sigui el seu futur rol al partit, fonts de CDC consultades per Efe han dit que "el més probable" és que tingui aquest càrrec.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta nova direcció comptarà amb "cares noves" -no significa que no tinguin experiència sinó que no siguin "coneguts" per l'opinió pública- i que podria incloure un "protagonisme significatiu" dels alcaldes i alcaldesses de la formació. Així ho ha explicat el propi Mas a Catalunya Ràdio, des d'on també ha dit que ara per ara només Germà Gordó i Jordi Turull li han comunicat la seva intenció de liderar el nou partit, que començarà a caminar el 8, 9 i 10 de juliol, en el congrés de refundació de CDC.

De fet, i a tomb de les converses entre el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i el director d'Antifrau, Daniel de Alfonso, revelades per 'Público', en què s'evidencia una operació per desvalcar Mas de la direcció de CDC i col·locar-hi Gordó, Mas ha reconegut que el propi exconseller li va dir que "aspirava a la successió". "No és cap sorpresa que hi hagi persones que aspirin a determinades responsabilitats", ha dit, negant que això sigui una "conspiració" de l'Estat.

Un únic moment de ruptura

En relació al full de ruta independentista, ara bloquejat fins la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà Carles Puigdemont al setembre, Mas ha dit que "si les coses es fan bé", amb totes les forces "agrupades", "hi haurà d'haver una confrontació amb l'Estat". En aquest punt, Mas ha dit que cal que tots els independentistes vagin units, i en un avís implícit a la CUP, ha dit que "els partits petits no poden arrossegar els grans" ni tampoc "fer la política dels grans". Mas també ha recordat que una possibilitat és fer unes eleccions plebiscitàries per comptar vots i no escons, però ha qüestionat que la millor opció per fer-ho així sigui a través d'una llista sense polítics. "Segons quins invents, potser la gent no ho compra", ha dit, avisant d'"anar amb compte" perquè "l'artefacte pot ser un bumerang si no surt bé".

Ressaca electoral

Mas ha insistit una vegada més en reivindicar la llista unitària amb ERC, també per aquest passat 26-J. Segons ha dit, una candidatura única dels partits independentistes "hauria guanyat les eleccions" amb 17 diputats, i malgrat dir que no vol separar entre "bons i dolents" en relació a ERC, ha dit que amb els republicans "no comparteixen l'estratègia de fons" i que la "rivalitat permanent dins del món sobiranista desmunta possibilitats" de guanyar el front electoral.

Sobre les eleccions del 26-J, Mas ha dit que hi ha tres possibilitats a l'Estat per aplicar els resultats i formar govern: un govern de gran coalició entre el PP i el PSOE, un govern del PP en minoria i un govern d'esquerres entre el PSOE i Podem. Sobre aquests últims, Mas ha ironitzat amb la "valentia" dels partits d'esquerres per tenir la possibilitat de fer fora el PP de la Moncloa i no haver-ho fet. En tot cas, ha afirmat que amb un govern entre PSOE i Podem "no hi haurà referèndum".

stats