POLÍTICA
Política 13/06/2014

Mas, sobre el 9-N: "Si no guanyem aquesta batalla no en podrem afrontar altres de més importants"

El president de la Generalitat adverteix que no només té riscos seguir endavant amb el procés sobiranista, sinó que en tindria tants o més fer marxa enrere. Assegura que el dèficit de les balances fiscals no només frena l'economia catalana, sinó que "resta capacitats''

Acn
2 min

La Seu d'UrgellEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha reiterat aquest divendres la seva determinació a convocar la consulta el 9 de novembre i ha advertit sobre les proporcions del resultat sigui quin sigui: "Veurem si les majories són prou sòlides tant si surt 'sí' com 'no". Ho ha dit durant el col·loqui posterior al seu discurs en la XXV Trobada Empresarial al Pirineu, després de ser preguntat sobre què pot passar després de la consulta, i Mas ha afegit que l'important ara és poder decidir: "Si no guanyem aquesta batalla, no en podrem afrontar altres de més importants".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha assegurat que seguirà oferint acordar-la amb el govern espanyol, en benefici de tots, en referència a la fórmula 'win-win' que defensa: "Seguirem insistint, però també he de dir que, en qualsevol cas, el procés català ha d'anar endavant, perquè el preu de no anar endavant seria molt alt". "Ningú vol negociar res amb tu. El que es vol imposar és 'oblidi's d'això, faci una reflexió', i, en comptes de dir 'no t'arruguis', és 'Fes marxa enrere'!", ha lamentat en referir-se a l'actitud del Govern espanyol.

"Això no és diàleg"

Davant aquesta reacció, ha conclòs: "Si del que es tracta és de plantejar-ho així, llavors això no és un escenari de diàleg. Convocarem la consulta en aquestes condicions? Doncs la convocaré". Tot i això, ha admès que la seva posició és arriscada: "El que estem fent té risc? Sí, té risc. Alguns poden dir que té molt risc: potser sí. Algú calcula el risc de no fer-ho?".

Mas ha explicat que Catalunya té un projecte, que no és per negar res ni anar en contra de ningú, sinó que és un projecte propi que requereix unes condicions diferents de les de les últimes dècades i uns instruments diferents: "Necessitem tenir uns instruments normals per poder tirar endavant el nostre projecte" de país. "Hi ha un percentatge molt significatiu de gent que ha entès que per la via tradicional no sortirem endavant, i fa falta un projecte polític diferent, que no nega la relació amb Espanya", ha argumentat, i ha incidit que s'està vivint amb serenitat, positivisme, de manera pacífica i apel·lant a la capacitat de decidir que té un poble.

Ha afegit que és un projecte definit, que tira endavant, amb el desig de trobar a l'altre costat un clima que permeti acordar les coses "sense renunciar als projectes bàsics de fons", com es fa en altres països, tot i que de moment no hi ha resposta, ni clara ni positiva, més enllà de l'enrocament. També ha dit que la mida d'un país no predetermina la viabilitat d'un país. És més, ha recordat que les economies més competitives i amb un estat del benestar més sòlid d'Europa són els països nòrdics, Holanda i Alemanya: "Moltes són economies petites, però són més competitives per la seva qualitat democràtica, perquè són més manejables i perquè tenen economies més estructurades".

En relació amb el dèficit fiscal d'entre 11.000 i 15.000 milions segons les balances presentades aquest dijous, el president ha anat més lluny que el conseller Andreu Mas-Colell i ha dit que és un dèficit que no només ''frena'', sinó que ''resta capacitats'' a l'economia catalana.

stats