Política 12/06/2014

Mas: “Els espanyols s’han de guanyar el seu dret a decidir”

El debat monarquia-república irromp al Parlament

Oriol March
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, va defensar ahir que a Catalunya hi ha hagut una mobilització pel dret a decidir que no ha existit a Espanya per la república.

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, va defensar ahir que els ciutadans espanyols s’han de guanyar el seu dret a decidir entre monarquia i república durant una sessió de control al Parlament en què va irrompre amb força el debat sobre el model d’estat. “A Catalunya vam arribar a anticipar unes eleccions per guanyar-nos aquest dret. ¿Vostès han vist que hi hagi algun moviment en aquest sentit a l’Estat? Vostè ha vist algú que se l’hagi jugat?”, va defensar Mas en resposta a Joan Mena (ICV-EUiA), que li va demanar -com ho va fer David Fernàndez (CUP)- suport a un referèndum per decidir sobre si Espanya ha de ser una república o una monarquia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fernàndez també ho va aprofitar per retreure a Mas que assisteixi a un “acte feudal” -la coronació de Felip, prevista per al 19 de juny- i per demanar-li “reciprocitat” amb els ciutadans espanyols a l’hora de decidir el model d’estat. El president va esquivar qualsevol crítica a la monarquia com a institució i va voler posar com a exemples Holanda, Dinamarca i Suècia. El portaveu de la CUP, en canvi, no es va estalviar retrets contra el rei Joan Carles, a qui va acusar de tenir “cobdícia comissionista” i d’haver engrandit el seu patrimoni sent monarca.

Les respostes de Mas, distant amb el debat monarquia-república, s’emmarquen en el discurs que ha anat fent CiU al voltant de l’abdicació del rei. “No ens hem de distreure, i menys camí del 9-N”, defensen en privat els dirigents de la federació. Mas es va limitar, en seu parlamentària, a assenyalar que els dos principals partits espanyols, PP i PSOE, estan d’acord en el fet que Espanya segueixi sent una monarquia i que, si això es vol canviar, cal incloure-ho als programes electorals.

Aquesta actitud llunyana amb el referèndum espanyol sobre el model d’estat no va agradar al líder d’ICV-EUiA, Joan Herrera, com tampoc li plau l’abstenció de CiU sobre la llei successòria al Congrés de Diputats. Segons va explicar en una interpel·lació a la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, aquesta abstenció “debilita” el procés sobiranista. “Estiguin al costat dels que demanen més democràcia a l’Estat, perquè d’aquesta manera tindrem més aliats”, va defensar.

“Wait and see” amb Felip VI

Mas, preguntat per Alícia Sánchez-Camacho (PP) sobre quina actitud tindria el Govern amb el regnat de Felip VI, va contestar amb un anglicisme breu: “ Wait and see ” [esperar i veure què passa]. En tot cas, el president va considerar que la Generalitat no ha de fer cap “acte de confiança a cegues” com es va fer fa 35 anys perquè, passats aquests anys, aquestes inversions de confiança no s’han vist correspostes. De passada, Mas va acusar el PP de posar la llavor de trencament entre Catalunya i Espanya.

stats