POLÍTICA
Política 28/03/2012

Mas a Sánchez-Camacho sobre l'estat propi: "Amb 18 diputats no pot condicionar l'agenda del país"

La presidenta dels populars catalans adverteix que la UE "no els donarà l'estat propi" i que Catalunya quedaria exclosa de la Unió. Mas torna a parlar de la necessitat d'una Hisenda pròpia

Ara
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha replicat aquest dimecres a la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que amb 18 diputats, els populars, en tant que minoria, "no poden pretendre condicionar l'agenda sencera del país". "La democràcia és el respecte a les majories", ha etzibat Mas a una Sánchez-Camacho que ha tornat a carregar contra el "congrés de l'estelada" de CDC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Les minories no poden pretendre condicionar-ho tot. Poden influir, però no que els altres renunciïn a tot", ha dit Mas després que Camacho advertís dilluns que es replantejarà la relació amb CiU després del congrés de l'aposta per l'estat propi. La presidenta dels populars catalans ha advertit, a més, que "la UE no els donarà l'estat propi", i ha retret a Mas que no expliqui què comporta un eventual procés d'emancipació nacional: "Per què no explica als catalans que hi hauria uns aranzels del 40%? Per què no explica que es quedaran fora de la UE i entraran en regressió econòmica?".

Dret a decidir sense límits

Sánchez-Camacho no ha perdut l'oportunitat de la sessió de control per carregar amb vehemència contra el discurs més sobiranista de CiU i Mas, a qui ha instat a deixar de banda ja l'ambigüitat, a deixar de "prendre el pèl" als catalans i a governar per a tots els ciutadans i no per a la "minoria separatista". I ha avisat que en aquests termes de "confrontació i enfrontament" no hi ha lloc per al pacte fiscal.

El president de la Generalitat ha deixat clar que no pensa alterar el rumb que ja va fixar en el seu debat d'investidura i que segueix "intacte": transició nacional, dret a decidir sense límits i buscar la màxima complicitat perquè la "gran majoria" del poble català s'hi sumi. I en aquest sentit, ha tornat a instar tant al PP com al PSC a sumar-se al pacte fiscal.

Acord possible

El president de la Generalitat, a més, ha tornat a expressar la seva convicció que el pacte fiscal és possible. Ho ha dit en resposta a una pregunta del president d'ERC al Parlament, Joan Puigcercós, que ha demanar al Govern que aposti directament per un procés d'autodeterminació quan es constati el fracàs de la negociació pel pacte fiscal. La resposta de Mas ha estat aquesta: "Si això no va bé, parlarem d'altres opcions i possibilitats, però de moment la carn a la graella la posaré pel pacte fiscal en la línia del que hem pactat amb vostès". I encara ha tornat a insistir en la "necessitat d'una hisenda pública pròpia". "He de donar la sensació que l'acord és possible, i m'ho crec", ha reiterat Mas.

stats