EL NOU FINANÇAMENT
Política 07/06/2012

Mas ignora les amenaces del PP

Pere Martí
4 min
EL PAS DEL PRESIDENT  Mas arriba al migdia al Parlament i puja l'escala  amb aparent tranquil·litat, conscient que l'esperen les càmeres a cada ple.

BARCELONAEncara que Venus transiti entre el Sol i la Terra, el Parlament de Catalunya no s'immuta. Viu en un univers propi i es mou en una òrbita particular, que li permet el luxe de poder dedicar bona part del ple d'ahir als ocells cantaires mentre la crisi econòmica doblega el país. La caça dels ocells fringíl·lids per a la cria en captivitat adreçada a l'activitat tradicional de cant va ser l'única llei que es va debatre al ple, tot i que en temps de crisi pot acabar sent un bon negoci.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els detalls els va explicar el diputat d'Iniciativa, Joan Boada. Sempre atent a les conspiracions, el garrotxí va atribuir els canvis legislatius a les pressions del "lobi dels caçadors" sobre el Govern. La qüestió va de la següent manera: "Si l'ocell canta, i canta bé, es pot intercanviar per un mòdic preu de dos o tres mil euros; si no canta, no". I tal com estan les coses, cal afinar bé.

La que no va cantar però sí que es va queixar una vegada més va ser Alícia Sánchez-Camacho, que va renyar el president de la Generalitat per haver portat al Tribunal Constitucional el decret sanitari de Mariano Rajoy perquè el Consell de Garanties Estatutàries hi va detectar elements d'inconstitucionalitat. A la líder del PP no li ha agradat la decisió d'Artur Mas i li va llançar una petita amenaça: "El pacte fiscal només es durà a terme si vostè actua amb lleialtat i correspondència amb el govern d'Espanya".

Un PP diferent del de l'Estatut

No és la primera vegada que l'hemicicle viu una escena així i Artur Mas va recórrer al seu to més conciliador per reconduir-la. El president de la Generalitat va elogiar l'actitud de Sánchez-Camacho en el tema del pacte fiscal, destacant que no serà "obstructiva" i augurant que "no hi votarà en contra". També va agrair-li que el PP abordiaquest tema amb una actitud diferent de la que va mantenir amb l'Estatut. Tot i això, també li va recordar: "No li donarem les gràcies per uns diners que són d'aquest país", fent referència a les bestretes per a les comunitats autònomes i al pla per pagar els proveïdors que ha elaborat el govern espanyol. "Ens estan avançant uns diners que són nostres", va reiterar el president, que en aquest ple es va estalviar l'escena de sofà que havien hagut de fer en moments més tensos tant ell com la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega.

Ja el dia anterior, el portaveu del govern, Francesc Homs, en ser preguntat per la campanya que farà el PP contra la "incompetència" de l'executiu, es va limitar a respondre que facin "el que creguin que han de fer". El Govern no creu que el PP es desmarqui del pacte fiscal si finalment hi ha un ampli consens al Parlament, perquè els tornaria a situar en la marginalitat política, com va passar durant el procés estatutari. Per aquest motiu prefereix dedicar més esforços a intentar que el PSC se sumi al consens, tot i que qui governa a Madrid amb majoria absoluta no és el PSOE sinó el PP, que és qui finalment haurà d'aprovar o no la proposta que surti de la cambra catalana.

El PSC va mantenir la mà estesa al Govern en el tema del pacte fiscal, però va intentar sucar pa amb les diferències entre CDC i UDC, que van ser assenyalades per Laia Bonet, i amb el cas Palau, que va treure Joaquim Nadal demanant al president un triple compromís amb la confiança, la credibilitat i la cohesió social. Bonet va practicar esgrima dialèctica amb la vicepresidenta, que va dir que de discrepàncies "ni una", tot i que ella mateixa i el líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida, s'han desmarcat públicament del pla B del Govern, ara aparcat, que passava per fer una Hisenda pròpia de manera unilateral.

Tot i això, Ortega va sostenir que el Govern actua de manera "compacta" en aquest tema i Bonet la va acusar de "faltar a la veritat", cosa que genera "desconfiança" entre els ciutadans. Nadal va insistir en la necessitat d'acompanyar el pacte fiscal amb un pacte social, tal com també va fer Joan Herrera, perquè l'increment d'ingressos del nou model de finançament serveixi per millorar les polítiques socials. Mas va coincidir en els objectius de cohesió social, recordant que Catalunya té els tipus impositius més alts de tot l'Estat, però tant Nadal com Herrera van criticar que a la pràctica no s'està complint .

Puigcercós reviscola

El que sí que està passant, fora de l'hemicicle, és que Catalunya és la comunitat autònoma on es fan més inspeccions d'Hisenda i on més es recapta. Concretament, sis cops més que a Andalusia i dos més que a Madrid. Aquesta informació del ministeri d'Hisenda va ser difosa ahir per RAC1 i Joan Puigcercós va aprofitar per dur-la a l'hemicicle, preguntant irònicament al president si creu que els catalans "som defraudadors de mena". Mas va recollir el guant del republicà i va afirmar que estava "molt segur" que no és a Catalunya "on aquest fenomen és més evident dintre del conjunt de l'Estat". L'exlíder d'ERC ha reprès el costum de preguntar a les sessions de control al Govern i està molt actiu en la negociació del pacte fiscal, cosa que obre interrogants sobre si acabarà deixant la política, tal com pretén, a mitjà termini.

Tancada la sessió de control, el ple va acordar per unanimitat que el president comparegui per explicar el pla de mesures imposat pel govern espanyol per estalviar 1.500 milions d'euros en salut i educació. La presidenta de la cambra, Núria de Gispert, va advertir que s'havia oblidat de "tocar el pito " de la votació, però es va donar per aprovat, perquè tocava parlar d'ocells fringíl·lids i el bar es va omplir de cop.

stats