Política 12/09/2014

El fiscal de l'Estat adverteix que si Mas treu les urnes al carrer l'Estat pot utilitzar "tots els instruments del Codi Penal"

Eduardo Torres-Dulce admet que la Fiscalia ja "ha estudiat les possibilitats d'actuació"

Acn
2 min
El fiscal de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce (dtret a l'esquerra), amb el president del CGPJ, Carlos Lesmes, Felip VI, i el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, en una foto d'arxiu durant l'acte d'obertura de l'any judicial / ACN

MadridEl fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha advertit avui divendres després de la massiva manifestació de Barcelona en una entrevista a la Cadena SER que si el president de la Generalitat, Artur Mas, treu les urnes el 9-N l'Estat té a la seva disposició "el pla del Codi Penal".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Torres-Dulce ha concretat que l'Estat té "tots els instruments del Codi Penal per posar-los en marxa", que és la resposta per a "tots aquells supòsits de ruptura de la convivència". "Si existeix una decisió del més alt tribunal [TC], o qualsevol altre tribunal, on s'estableixin les condicions que cal complir", amb referència a la suspensió de la consulta, "s'han de complir, i si no és així hi ha el Codi Penal", ha afegit.

El fiscal de l'Estat no ha volgut desgranar encara quina podria ser l'actuació de la Fiscalia. "Primer caldrà veure quin és el contingut exacte del Tribunal Constitucional" perquè "no és el mateix una decisió simplement on se suspèn alguna cosa o on s'estableixen les condicions per suspendre una cosa" i "el delicte de desobediència demana un requeriment perquè aquest imperatiu de l'autoritat es compleixi". Torres-Dulce també ha parlat del delicte de sedició, que "és molt més greu i suposa el desarmament absolut de l'Estat constitucional".

Amb tot, ha admès que la Fiscalia ja ha "estudiat totes les possibilitats d'actuació hipotètica" en cas que Mas tregui les urnes, perquè "davant una possibilitat" d'incompliment de la llei cal preveure "què necessitarem i què requerirem". En tot cas ha afirmat que això entra en l'exercici de situacions "hipotètiques" i que ell "desitja de tot cor que en benefici de la convivència de tots els espanyols no passi".

Tot i així, ha expressat el seu "respecte absolut" a la manifestació d'ahir, dijous, a Barcelona i ha evitat valorar l'actuació i l'estratègia política del president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

stats