INVESTIDURA
Política 27/10/2015

El dilema Mas marca l’inici de la legislatura

Neus Munté creu que CDC i ERC no han de repetir el “format” de Junts pel Sí al 20-D

i
Joan Rusiñol
3 min
Antonio Baños assegura que, si Mas no fa un pas enrere, no es podrà acusar la CUP de fer “descarrilar”  el procés.

BarcelonaMalgrat els intents de la CUP per centrar les mirades en el què, el com i el quan de les negociacions amb Junts pel Sí, els dubtes sobre qui ha de liderar l’etapa de transició cap a la República Catalana que proposen els independentistes continuen flotant a l’atmosfera política (i social). ¿Si l’important és el procés, per què CDC no cedeix?, es pregunten els uns; ¿si el debat sobre persones és secundari, per què es veta Artur Mas?, contesten els altres. La situació continua sense desllorigador quan comença una legislatura que, segons l’esquema de la formació guanyadora del 27-S, ha de durar només divuit mesos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Antonio Baños, que va ser el cap de llista de la CUP a aquelles eleccions, va reiterar ahir, en una entrevista a RAC1, la negativa a investir el líder de Convergència: “No és que li tinguem una mania especial al senyor Mas ni que vulguem el seu cap en safata. Però entenem que no podem començar amb una pota al passat”, va assegurar. Baños va demanar confiança en les converses, prioritzant qüestions com el pla de xoc social per evitar que, ara que ve l’hivern, hi hagi catalans que es quedin sense calefacció. Va garantir que la seva formació serà el dic que evitarà que el procés faci marxa enrere si canvien les majories a Madrid després dels comicis del 20-D i va fer seva la crida a la “responsabilitat” a totes les parts que el dia abans havia fet el republicà Oriol Junqueras.

Tot i l’optimisme, el diputat cupaire va admetre que “no es pot descartar” l’escenari d’unes noves eleccions a la primavera. Arribat aquest cas, però, va subratllar que el responsable, a parer seu, de fer “descarrilar” el mandat sobiranista seria Mas per no fer un pas enrere.

“Empastifar” el procés

Mentre l’esquerra anticapitalista vincula el president de la Generalitat amb els vicis de “l’autonomisme” -Baños admet “guerra bruta” de l’Estat en qüestions judicials però també avisa que hi ha “sentències” que afecten CDC-, la vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, va posar en valor la figura de Mas, precisament per situacions com la que el partit va viure la setmana passada. En una entrevista al canal 3/24, va acusar l’Estat d’intentar “empastifar” el procés i d’embrutar el nom del president, de qui “no s’ha pogut demostrar res perquè no hi ha res”. L’avís a la CUP també passava per recordar-los que Junts pel Sí es va comprometre amb els seus electors a investir de nou Mas en cas de victòria electoral i volen complir el mandat.

De moment, les dues parts coincideixen a deixar fer els negociadors per anar establint un clima de confiança que permeti anar arribant a acords que facin irreversible el camí. Aquesta setmana es registrarà la petició d’un ple per aprovar l’anomenada declaració de ruptura.

Sobre les converses entre CDC i ERC per buscar una fórmula de consens per presentar-se a les espanyoles del 20-D, Munté va certificar -com ja van fer dissabte els republicans- que no es repetirà un “format” clavat al de JxSí per no emular el plebisicit. El model final el decidiran “conjuntament”.

A les 11 comença el ple de constitució

L’expresidenta de l’ANC, Carme Forcadell, es convertirà avui en la nova presidenta del Parlament. Serà en un ple que començarà a les 11 del matí i que elegirà els set membres de la mesa, l’òrgan de govern de la cambra. El ple el dirigirà una mesa d’edat, formada per Julià de Jòdar, de la CUP -el més veterà-, i Gerard Gómez del Moral, de Junts pel Sí, i Joan Giner, de Catalunya Sí que es Pot, els dos més joves. Les votacions es faran amb paperetes que els diputats dipositaran en una urna.

stats