NOU FINANÇAMENT
Política 04/06/2012

Mas negociarà el pacte fiscal amb les balances actualitzades

El Govern pactarà amb ERC l'actualització del dèficit fiscal cada cop que presenti un pressupost. I això vol dir que quan la proposta catalana de nou model arribi a Madrid, a la tardor, ja hi haurà dades del 2010.

Roger Tugas
3 min
FRUIT DEL BON CLIMA  Junqueras, d'ERC, pressiona Mas per evitar rebaixes del pacte fiscal en la línia del concert. Tots dos han establert, però, un bon ambient.

BARCELONAEl dèficit fiscal és el principal argument dels partidaris del concert econòmic i una poderosa raó per sumar adhesions des de tots els sectors. "El que se'ns aplica ara no és solidaritat, és pura imposició", denunciava fa uns dies el portaveu del Govern, Francesc Homs, que ja es refereix amb naturalitat a "l'espoli fiscal" que pateix Catalunya, com molts dirigents de CiU i ERC. Aquests partits precisament estan acabant de negociar al Parlament una proposta de llei, impulsada pels republicans, que obligaria l'executiu a adjuntar cada any en el projecte de pressupostos el dèficit fiscal amb l'Estat. Com que el càlcul es fa amb els comptes liquidats, això permetria conèixer dades de dos anys enrere. És una mesura d'utilitat limitada si s'acabés assolint el concert econòmic -un escenari en el qual ja pocs confien-, però que donarà noves armes a Artur Mas per negociar el pacte fiscal a finals d'any. Ho podrà fer amb dades actualitzades del dèficit fiscal del 2010.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sempre que no hi hagi processos electorals que ho distorsionin, la Generalitat està obligada per llei a presentar el projecte de pressupostos abans del 10 d'octubre de cada any, mentre que la liquidació definitiva dels comptes de dos anys enrere es tanca al juliol. Hi ha, doncs, temps per elaborar les balances fiscals. De fet, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va revelar a mitjans d'octubre del 2011 que el dèficit fiscal del 2009 s'havia mantingut per sobre del 8%, tot i l'aplicació del model de finançament pactat pel tripartit aquell any. I la tardor és el moment que Mas s'ha fixat com a límit per traslladar a Rajoy la seva proposta de pacte fiscal i començar les negociacions.

Propaganda del concert

Constatar amb dades que el sistema pactat pel predecessor de Mas-Colell, Antoni Castells, no ha servit per reduir el dèficit fiscal seria un argument clau per al Govern i un element central de la "campanya comunicativa" a què s'ha compromès Mas en virtut d'una moció de Joan Laporta aprovada al Parlament. Segons el text, l'executiu ha de donar "la màxima informació i amb la màxima transparència per explicar què és la balança fiscal i què significa el pacte fiscal en la línia del concert econòmic".

El model de Castells ja es va aplicar el 2009 però de manera retrospectiva, ja que va ser aprovat a finals d'any. El 2010 és, per tant, el primer any que de bon principi es gaudeix del sistema vigent. Si es demostra que el dèficit fiscal es manté per damunt del 8%, la necessitat d'un nou model serà evident. I tot apunta que serà així, ja que el mateix Castells va recriminar per carta al govern de Zapatero els incompliments ja en el primer any.

L'actualització de les balances del 2006 al 2009 va ser també un compromís de CiU amb ERC en la moció que va impulsar la comissió del concert. I, en presentar-les, Mas-Colell les va lligar ràpidament al debat sobre el finançament en afirmar que el dèficit fiscal "és inaguantable a curt termini". Els 2.251 euros que cada català paga anualment en concepte d'impostos que no tornen és una poderosa xifra que el Govern actualitzarà a la tardor i tornarà a posar al centre del debat.

Abans o després del pacte fiscal

La proposta de llei, que al febrer va superar les esmenes a la totalitat de PP i C's amb els vots de la resta de forces, segueix veloç el seu tràmit en ponència, en què ja han tingut lloc les compareixences d'experts. ERC espera que s'aprovi definitivament al juliol, en el ple anterior al ple en què es votarà la proposta de pacte fiscal, per reforçar-la, però des de CiU no ho garanteixen. En tot cas, s'aplicarà segur de cara als comptes del 2013.

El seu impulsor, el diputat d'ERC Pere Aragonès, va afirmar en el ple que la va admetre a tràmit que les balances fiscals mostren una conclusió "evident": "Ens cal la independència fiscal". La diputada de CiU encarregada de negociar la llei, Maria Senserrich, coincidia a afirmar que "les dades són objectives", "per si soles parlen" i "han de dur a reflexionar sobre si es pot continuar escanyant la gallina dels ous d'or". Una xifra que, a més, tornarà a aparèixer en la mateixa època en què, com va avançar l'ARA, el PP de Catalunya iniciarà la seva campanya antisobiranista. Ho tindrà complicat per rebatre les balances fiscals.

stats