Nou govern
Política 24/12/2010

Artur Mas confirma que Francesc Homs tindrà una responsabilitat molt important dins el govern

El president electe descarta les quotes de gènere i de partit i confirma que hi haurà fins a quatre independents. Els nous consellers prendran possessió el dia 29

Redacció
3 min

BarcelonaFrancesc Homs tindrà una "responsabilitat molt important" al futur govern d'Artur Mas, ha explicat el president electe aquest matí en una entrevista a TV3. També a apuntat que Felip Puig "esta fent una reflexió personal". Mas no ha volgut avui confirmar els noms dels propers consellers, però ha reconegut que ahir a la tarda va fer les primeres trucades a les persones que formaran el nou govern i ha dit que "encara no està tot lligat". El president ha descartat fer un govern "de quotes" i ha aclarit que Núria de Gispert no és presidenta del Parlament per ser dona, sinó per la seva vàlua. Mas ha confirmat que hi haurà "dos tres o quatre" independents al nou executiu i que tampoc hi haurà quotes de partit. Mas diu que vol "musculatura política", "eficàcia professional" i "capacitat d'organitzar bons equips". Els consellers prendran possessió el dia 29, per evitar la data del 28, dia dels Innocents. Dimecres al migdia, "tothom a treballar", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas xifra en el 20% el percentatge de la població catalana que pateix greus problemes econòmics i diu que coneix casos dramàtics en el teixit empresarial de problemes de subsistència. Diu que es pot "gastar millor" en els serveis bàsics, però descarta retallades importants. Mas ha fet broma dient que se sent com Georges Clooney al timó de la nau de la Tempesta Perfecta, esperant que "en aquest cas acabi bé". En un altre símil mariner, ha dit que la presidència, com als mariners amb el mar, "no em fa por però sí respecte". Ha apostat per "transmetre credibilitat i confiança", i ha dit que espera poder influir en la política econòmica de Madrid. El president ha destacat "el talent acumulat" del país.

Zapatero no va trucar ahir a Mas per felicitar-lo per la investidura, perquè segons el president ja ho va fer després de les eleccions. Amb Madrid "hem de ser exigents i alhora col·laboradors", ha proclamat. "Aquests sectors de l'estat espanyol no ens entenen o no ens volen entendre i només donen copets a l'esquena quan els ajudes, però confio que des de Catalunya actuarem amb serentitat, explicant el que volem d'una manera educada i apel·lant a la raó, no a les emocions". "És molt important que el president de la Generalitat expliqui les coses igual a dins i fora de Catalunya, sense ofensar gratuïtament als demés", ha dit. "Això vol dir crear-se problemes, però cal parlar clar, per sortir del pou de la incomprensió total".

Mas ha afirmat que el tripartit ha estat "una màquina de destruir carreres polítiques, però això ho van triar ells" i ha reivindicat els acords de l'anterior legislatura. "Jo no vaig a la Generalitat a veure què arrasem del tripartit, sinó a veure què n'aprofitem i què millorem". Ha posat com a exemples el pacte de recerca i investigació, el pacte d'immigració i la llei d'acollida, els projectes d'infraestructures i la llei d'educació. Mas ha destacat que Montila s'ha comportat de manera "molt correcta" des de les eleccions i ha assegurat que afronta les seves noves responsabilitats "amb serenitat i pau interior" i que no té "cap ànim de revenja".

Sobre les recents sentències contra normatives catalanes, en matèria de llengua, Mas ha destacat que "el nervi principal de la identitat catalana és la llengua i per això hi ha sectors que la volen atacar". Sobre la llei de consultes, el president ha recordat que preveu una autorització prèvia del govern central, i que per això CiU no la va recolzar.

stats