POLÍTICA
Política 21/12/2011

Mas ofereix lleialtat a Rajoy si actua igual amb Catalunya

El PP mostra al Parlament el seu enuig pel 'no' de CiU a Rajoy, però diu que no pagarà "amb la mateixa moneda". Mas advoca per donar "marge de confiança" a Rajoy abans de donar per perdut el pacte fiscal i replica que el rebuig a la investidura no impossibilita acords i col·laboració

M.colomer
2 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El president de la Generalitat, Artur Mas, ha ofert aquest dimecres la seva "lleialtat" i col·laboració al govern espanyol si Mariano Rajoy actua igual amb Catalunya: "Mantindrem una actitud de col·laboració lleial posant com a condició prèvia que per nosaltres primer és Catalunya i després la resta". Mas ha respost així a una intervenció especialment dura de la presidenta del PP de Catalunya, Aicia Sánchez-Camacho, durant la sessió parlamentària de control al president. Camacho ha fet evident al Parlament l'enuig del PP amb el 'no' de CiU a la investidura de Mariano Rajoy, i ha recordat a Mas que no té majoria al Parlament, malgrat que s'ha compromès a "no pagar amb la mateixa moneda": "Actuarem amb responsabilitat i no irresponsablement com vostès".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de la Generalitat ha recordat a Camacho que el seu rebuig a la investidura de Rajoy no té perquè impedir acords i col·laboracions de CiU i PP, com no ho ha impedit el no dels populars a la seva investidura com a president de la Generalitat. De fet, i davant el cop de porta de Rajoy al pacte fiscal durant el seu discurs d'investidura, Mas ha respost al cap de files d'ERC al Parlament, Joan Puigcercós, que cal donar un "marge de confiança i maniobra" al nou president del govern espanyol abans de donar per perduda la partida del concert econòmic. De fet, ha advocat per modular la intensitat de la col·laboració en funció de les mesures que prengui el nou govern. Ja ha deixat entreveure que hi haurà espais de trobada en matèria econòmica.

Obert a parlar amb tothom

Les conseqüències del debat d'investidura de Mariano Rajoy en la negociació dels pressupostos de la Generalitat ha capitalitzat el gruix de la sessió de control al president. ERC ha celebrat que el Govern finalment hagi acceptat abordar els ingressos, a més de les retallades, i ha reiterat, com també ha fet el PSC, el seu oferiment a negociar els pressupostos i desplaçar així al PP. Ara bé, tant Puigcercós, com el cap de files del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, han alertat que el projecte de comptes lliurat ahir al Parlament carrega el cost de la crisi a les classes populars i mitjanes i oblida la fiscalitat progressiva. Nadal ha criticat que el Govern "proposa adhesions, no consensos" i l'ha emplaçat a "rectificar". Mas els ha instat a mantenir una actitud dialogant per buscar un acord ampli. Un acord que en cap cas comptarà amb ICV-EUiA, com ja havia quedat clar. Aquest dimecres el portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Joan Herrera, ha carregat contra el "catalanisme popular" que ha atribuït al GOvern (en al·lusió als acords de CiU amb el PP) i ha deplorat la poca equitat de mesures com el tiquet moderador: "Són tan equitatius que, com més malalt et poses, més pagues".

stats