Mas: "Soc partidari d'estabilitzar una majoria amb PSOE i Podem"

L'expresident considera que el sobiranisme "arribarà a la conclusió" que cal mantenir Sánchez

L'expresident de la Generalitat Artur Mas s'ha mostrat aquest diumenge partidari d'"estabilitzar" la majoria de PSOE i Podem al Congrés dels Diputats per evitar-ne una de PP, Cs i Vox, i ha considerat que el sobiranisme "en algun moment arribarà a aquesta conclusió, si és que encara no hi ha arribat".

En un debat cara a cara amb el també expresident José Montilla (PSC), publicat per 'La Vanguardia', els dos dirigents han analitzat la situació política, marcada pel judici del Procés o el debat sobre l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat.

"Per a mi és millor que en la política espanyola hi hagi una majoria entre socialistes i Podem, que va més enllà de la figura d'un president. És millor que una majoria amb PP i Cs, i no diguem ja amb el suport de Vox. Crec que el món sobiranista, si encara no hi ha arribat, en algun moment arribarà a aquesta conclusió", ha apuntat Mas.

L'exlíder de CiU i del PDECat ha matisat, no obstant això, que "això no resol el problema entre Catalunya i l'Estat" i, si bé ha dit que el president espanyol, Pedro Sánchez, "algun gest ha fet", l'ha instat a "assumir més riscos".

"Si Sánchez dona prioritat al pressupost, que digui que sense comptes convocarà eleccions. Pot fer pressió dient que es pot entrar en un escenari a l'andalusa. Crec que davant aquesta posició de força alguns haurien de reflexionar sobre quin escenari de la política espanyola convé més: la majoria PSOE i Podem acompanyats, o l'andalusa", ha plantejat.

Mas s'ha mostrat, doncs, "partidari" d'"estabilitzar una majoria amb socialistes i Podem", però ha recalcat que "no es pot fer com si no passés res quan d'aquí a unes setmanes començarà un judici que és una salvatjada. Cal saber llegir les dues coses".

L'exmandatari convergent ha apuntat al referèndum com a "via de solució" i ha plantejat la possibilitat d'"una doble proposta": "Una que sortís del Congrés i una altra del Parlament. No dels governs. Es podria fins i tot sofisticar i fixar unes determinades majories. Si arribéssim a aquest punt de maduresa, podríem tenir una solució. Els dos Parlaments podrien ser sobirans per fer les seves propostes. I es posarien a votació dels catalans", ha afirmat.

No obstant això, Montilla ha opinat que la proposta de Mas suposa "una modificació de la Constitució i de l'Estatut", i "al Parlament necessites com a mínim les dues terceres parts" per a un canvi estatutari.

L'exlíder socialista defensa que Sánchez ha fet "gestos que serien impensables en el cas de Mariano Rajoy" i s'oposa en canvi a un referèndum, que "està demostrat que divideix més".

"L'independentisme ha d'extreure lliçons d'aquests últims anys, de la seva derrota, d'haver agafat una drecera equivocada. Això també dificulta les negociacions", ha dit Montilla.

Més continguts de