ELS FALSOS PRESSUPOSTOS
Política 21/05/2012

Mas reclama a les comunitats del PP que no amaguin el dèficit

Artur Mas renya les comunitats de Madrid, Castella i Lleó i el País Valencià, governades pel PP, per haver amagat les xifres del dèficit. El president alerta que per aquesta via no es resolen els problemes.

Pere Martí
3 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, es va reunir ahir amb el cap del govern del Marroc, Abdelilah Benkirane, per analitzar les relacions bilaterals.

BARCELONAAmb els deures fets, el president de la Generalitat va poder treure pit ahir i fer una repassada a les comunitats autònomes governades pel PP que han fet que el dèficit del 2011 en el conjunt de l'Estat sigui del 8,91% perquè van presentar comptes falsos. Artur Mas va instar Madrid, Castella i Lleó i el País Valencià a "no amagar els problemes" perquè aleshores són més difícils de resoldre. El president de la Generalitat va comunicar que ja tenia algun indici que les comunitats del PP no presentaven els comptes de manera correcta. "Nosaltres ja sospitàvem, o intuíem que allò que es presentava com a tan bo no ho devia ser tant, que en algun lloc devien amagar alguns problemes que amb el temps han anat sortint", va explicar ahir Mas en la roda de premsa posterior a la seva reunió amb el cap de govern del Marroc, Abdelilah Benkirane, al Palau de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas es va mostrar "satisfet", i va dir que s'alegrava que altres autonomies estiguin ara "explicant la veritat que no explicaven abans" perquè, d'aquesta manera, "ens podrem enfrontar amb més energia i eficàcia" a la crisi. Tot i això, el president català va lamentar que algunes autonomies "no posessin totes les cartes sobre la taula". "És millor saber quina és la situació per no fer-nos trampes en solitari; si s'amaguen els problemes, només s'ajornen, no es resolen, i es fan més grans", va subratllar. Mas va contraposar l'actitud d'aquestes autonomies amb la de Catalunya, que "des del principi ha sigut transparent i ha dit la veritat, encara que sigui dura", va insistir.

Comerç bilateral

El president de la Generalitat va fer aquestes declaracions després de reunir-se ahir al matí amb el cap del govern del Marroc, Abdelilah Benkiran, pocs mesos després d'haver-se trobat al Marroc. Els presidents van parlar de com reforçar les relacions econòmiques de tota mena entre Catalunya i el Marroc, tenint en compte que "Catalunya ocupa un lloc principal dins les relacions entre Espanya i el Marroc". Mas va destacar la forta relació econòmica i comercial que mantenen els dos països, ja que "una cinquena part de tot el comerç bilateral entre el Marroc i Espanya es fa des de Catalunya i la meitat de la inversió espanyola que es fa al Marroc és catalana". Durant la reunió també van parlar de les possibilitats del Marroc com a base per orientar-se cap a altres països del nord d'Àfrica i de l'Africa en general, i de la comunitat marroquina que hi ha a Catalunya, que és la més nombrosa de la immigració estrangera que rep el país.

Per la seva banda, el cap del govern del Marroc va afirmar que el seu país valora l'"experiència positiva" de la descentralització de Catalunya per emprendre el seu propi procés, però que també vol estar "avisat" dels problemes que això pot generar. Benkirane va deixar clar que les relacions del seu país amb Catalunya i l'estat espanyol són "bones", però "no suficients". En aquest sentit, va reconèixer que aquestes relacions no han sigut sempre de color de rosa, però va afegir que tots dos països es poden ajudar mútuament. Perquè Catalunya surti de la crisi, ha dit, el Marroc hi pot fer alguna cosa. Benkiran va remarcar la capacitat que té el seu país d'acollir petites i mitjanes empreses i emprenedors catalans que vulguin crear mercat. L'actitud de col·laboració entre els dos governs, va destacar Benkiran, permetrà convertir "els problemes en oportunitats". El cap de l'executiu del Marroc va posar com a exemple els milers de marroquins que treballen ara a Catalunya.

stats