Política 16/02/2017

Mas acusa l’Estat d’intentar relacionar l’independentisme amb la violència per justificar una intervenció

L’expresident de la Generalitat acusa "determinats estaments de l’Estat" d’haver incorregut en "il·legalitats grosses" en l'operació Catalunya

Ara / Acn
2 min
Mas conversa amb una estudiant de la Universitat Autònoma de Madrid

MadridL’expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha acusat aquest dijous el govern espanyol i "determinats estaments" de l’Estat d’intentar presentar el procés sobiranista com una cosa "quelcom que tendeix a la violència" per "crear un marc mental que justifiqui la intervenció de l’Estat". "Estan preparant el caldo de cultiu per poder intervenir", ha opinat en una atenció als mitjans de comunicació des de Madrid. Mas, però, ha afirmat que "menteixen", perquè "el sobiranisme català s’ha expressat amb un to absolutament cívic i pacífic".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ell, la "guerra bruta" de l’Estat contra el sobiranisme fa temps que ha començat. L’operació Catalunya n'és un bon exemple. "És una guerra bruta il·legal, perquè estan cometent il·legalitats grosses. Afortunadament hi haurà una comissió d’investigació al Congrés que aportarà llum", ha apuntat. Per a l'expresident del Govern cal esclarir les informacions que posen de manifest que "determinats estaments estatals estaven conxorxats a través d'una guerra bruta cometent il·legalitats manifestes amb l’únic propòsit de perseguir idees democràtiques".

"Estan intentant crear el marc mental que a Catalunya es tendeix a la violència i a l’agressió –quan l’estan practicant ells– per després poder justificar una possible intervenció de l’Estat a Catalunya que, evidentment, seria rebutjada molt majoritàriament per la societat catalana”, ha insistit.

L’expresident de la Generalitat ha posat com a exemple el cas de la fiscal en cap de Barcelona, Ana Maria Magaldi, que "s’ha dedicat a explicar aquest clima de violència quan, en definitiva, es pot comprovar per les imatges que més enllà d’un insult reprovable no hi havia cap agressió ni perill d’agressió". "Presentar això com que el clima que hi ha a Catalunya és un clima d’agressió i violència és una enorme mentida i una manera d’aprofitar-ho per justificar una intervenció de l’Estat", ha dit.

Mas també ha assegurat que el govern espanyol "s’equivoca" en no considerar la Generalitat com un interlocutor vàlid. "Sempre diuen que sempre tenen un tarannà democràtic, però obliden que el Parlament actual es va constituir després d’unes eleccions on va participar el 75% de la població, que va donar majoria absoluta a favor de la independència?", ha preguntat.

Mas ha fet aquestes manifestacions abans d’oferir una conferencia amb el títol "Catalunya i la UE al segle XXI" a la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Madrid, on ha explicat la situació política a Catalunya, la seva relació amb l’Estat i les sortides polítiques.

stats