NOVA ETAPA
Política 14/01/2016

Mas renuncia a l’acta de diputat i perdrà l’aforament

Se centrarà en CDC, que ja prepara primàries internes

Oriol March
2 min
Artur Mas, expresident de la Generalitat i exdiputat, en una imatge d’arxiu a l’hemicicle del Parlament.

BarcelonaEn pocs dies, Artur Mas haurà passat de ser president de la Generalitat a no ocupar ni tan sols un escó com a diputat al Parlament. El líder de Convergència va oficialitzar ahir la seva renúncia a l’acta, que li farà perdre la seva condició d’aforat. Aquesta és una dada que cal tenir en compte en la mesura que Mas està imputat per quatre delictes en la causa que investiga el 9-N, actualment en mans del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Com que Irene Rigau, a partir d’avui exconsellera d’Ensenyament, manté la seva acta de diputada, el més probable és que el cas de la consulta alternativa no es mogui del TSJC. A partir d’ara, Mas -parlamentari des del 1995- té dret a rebre el 80% del sou que tenia com a president i a disposar d’una oficina, que se situarà al Palau Robert de Barcelona, tal com va avançar ahir l’ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La renúncia de l’expresident, que dimarts va cedir formalment el testimoni a Carles Puigdemont, implica que Fabian Mohedano, número 33 per Barcelona de Junts pel Sí, entri a formar part del grup parlamentari. Mas centrarà els seus esforços en el dia a dia de Convergència, que en els pròxims mesos afrontarà el procés de refundació. L’expresident està dedicant la setmana a reunir-se amb els alts càrrecs del partit -ahir es van produir reunions a la seu de CDC- per perfilar el futur immediat, que passarà per la celebració d’un congrés en què -com a mínim- es triarà el secretari general a través de primàries, segons assenyalen diverses veus de la cúpula a l’ARA. Ja s’està treballant en un reglament que haurà d’aprovar la direcció i, posteriorment, el consell nacional. L’òrgan encarregat, per cert, de convocar formalment el futur congrés amb seixanta dies d’antelació.

Els dos candidats confirmats, de moment, són Germà Gordó, a partir d’avui exconseller de Justícia, i Jordi Turull, president del grup parlamentari de Junts pel Sí. El més probable és que la renovació de càrrecs es concreti en un conclave al maig, segons fonts consultades. No es descarta en cap cas que aparegui un tercer candidat pròxim a l’òrbita de Josep Rull, coordinador general. Rull, segons diverses fonts de la direcció, farà un pas al costat i molt possiblement deixarà el seu càrrec orgànic quan assumeixi la conselleria de Territori i Sostenibilitat. Ara bé: mantindrà atribucions sobre la refundació i s’encarregarà de l’organització del pròxim congrés de CDC.

“Farem malament si centrem tot el debat en els noms i no a posar al dia el partit”, assenyalen diversos membres de la direcció. “Serà un fracàs si no renovem el 90% de les cares”, afegeixen aquestes fonts. Els integrants convergents del nou Govern, que avui es reunirà per primera vegada al Palau de la Generalitat, suposen deixar enrere els consellers vinculats a Jordi Pujol. El masisme, però, seguirà present en l’organigrama liderat per Carles Puigdemont. Així ho explicita la tria de Joan Vidal de Ciurana, actual director de l’Oficina del President i Coordinació Interdepartamental, que fa el salt a la secretaria del Govern. Ho fa en substitució de Jordi Baiget, des d’avui conseller d’Empresa i Coneixement i home de la màxima confiança de Mas. L’expresident preveu implicar-se en la projecció internacional del procés.

stats