Política 13/01/2016

Mas renuncia a la seva acta de diputat al Parlament

L'expresident de la Generalitat, que ocupava un escó a la cambra des de feia 20 anys, perd la condició d'aforat, però la imputació pel 9-N se seguirà tramitant al TSJC

Ara
2 min
El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas.

BarcelonaL'expresident de la Generalitat Artur Mas ha renunciat aquest dimecres a la seva acta de diputat al Parlament de Catalunya, segons ha informat el departament de Presidència a través d'un comunicat. Mas va entrar com a diputat per primera vegada el 1995, de manera que feia més de 20 anys que ocupava ininterrumpudament un escó al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Saber si Mas seguiria com a diputat era una de les incògnites que quedaven per resoldre després del pacte entre Junts pel Sí i la CUP i el nomenament de Carles Puigdemont com a nou president de la Generalitat. Així, l'expresident es dedicarà exclusivament a feines internes al partit: preparar un congrés intens previst per a la propera primavera amb la intenció de refundar CDC serà la seva prioritat a partir d'ara. Malgrat això, també es posarà a disposició del nou Govern, sobretot pel que fa a les relacions exteriors. De fet, el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ja ha assegurat que "s'aprofitarà" l'experiència i el "potencial enorme" de Mas, especialment en l'àmbit internacional.

En la roda de premsa de dissabte en què va anunciar que feia un "pas al costat" per desencallar el debat sobre la investidura, Mas va admetre que encara no havia pensat si abandonaria el seu escó. Amb aquesta renúncia, Mas perd la condició d'aforat, una mesura que havia provocat que la causa oberta per les imputacions pel 9-N es tramités des del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Ara bé, atès que l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau encara és diputada, el més probable és que el cas se segueixi estudiant des del TSJC i no passi a un jutjat d'instrucció.

Fabian Mohedano, el seu substitut

Amb la dimissió de Mas, el candidat número 33 per Barcelona, Fabián Mohedano, serà el substitut de Mas al Parlament, tal com ha confirmat ell mateix a l'ARA. Junts pel Sí va aconseguir 32 diputats per la circumscripció de Barcelona el passat 27-S, de manera que correspon al següent de la llista ocupar l'escó de Mas, que anava de número 4.

Es dóna el cas que Mohedano va ser nomenat per Mas president del consell assessor per la reforma horària, una de les reivindicacions d'aquest exmilitant del PSC.

stats