Política 01/10/2014

Mas es reunirà avui amb els partits sobiranistes per pactar el full de ruta

ERC, EUiA i la CUP són crítics amb la retirada de l’espot del 9-N

Sara González / Roger Tugas
2 min

BarcelonaLa resposta unitària a la suspensió de la consulta dictada pel Tribunal Constitucional (TC) començarà a covar-se avui. Artur Mas aprofitarà la celebració del ple del Parlament que s’inicia aquest matí per fer trobades bilaterals amb els dirigents dels partits amb els quals va pactar la data i la pregunta. Així ho va avançar ahir el conseller de la Presidència, Francesc Homs, a TV3 i ho van confirmar a l’ARA alguns dels grups que participaran en la roda de contactes. Mas haurà de trobar l’equilibri entre els partits que, com ERC o la CUP, més han defensat fer la consulta digui el que digui el TC, i Unió o ICV, que han posat l’accent en la voluntat de preservar “garanties democràtiques”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el Govern ja va rebre algunes crítiques ahir per la rapidesa de la retirada de l’espot del 9-N i la congelació dels preparatius per a la seva celebració. Així, ERC no va criticar en obert l’executiu, però fonts properes a la seva direcció van mostrar la seva “preocupació” per la celeritat a acatar la suspensió, tot i que els republicans els havien pressionat perquè “aguantessin”. El líder d’ERC, Oriol Junqueras, insistirà en la seva pregunta d’avui a Mas que cal mantenir el full de ruta cap al 9-N. Una idea que ja va avançar la secretària general dels republicans, Marta Rovira, que va anunciar que el partit seguiria amb la seva campanya a favor del sí-sí i va reclamar al Govern que “obeeixi el mandat democràtic”.

Així mateix, el coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, va defensar que Mas hauria de desplegar la llei de consultes “tan jurídicament i políticament com sigui possible” encara que “sigui de manera provisional”. Així, els ecosocialistes no estarien en contra d’apel·lar a la desobediència per fer la consulta, sempre que això permeti assegurar totes les garanties democràtiques previstes a la llei i no es posi “en risc a tercers”, com els funcionaris.

Mantenir els preparatius

El coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, també coincideix en la necessitat de seguir treballant davant la possibilitat que s’aixequi la suspensió a la consulta. I per això va considerar “precipitat” que l’executiu hagi retirat la campanya de difusió del 9-N.

Per la seva banda, la CUP va deplorar que el Govern hagi pres la decisió de suspendre la campanya sense parlar-ho abans amb els partits sobiranistes. El diputat Quim Arrufat va advertir ahir que la falta d’unitat seria el “pitjor” que li podria passar al procés i per això va urgir el president a convocar ja una cimera per decidir un full de ruta consensuat. “O ho fa o entendrem que cadascú va per la seva banda”, va sentenciar. I és que, per la CUP, el d’ahir ja va ser “el primer dia de desobediència”, però va alertar que és “clau” que el Govern estigui disposat a “acompanyar aquesta majoria social”.

Sigui com sigui, les trobades que farà Mas amb els diversos partits -entre els quals no hi ha el PSC- culminaran en una cimera conjunta per escenificar l’entesa. Una trobada que, segons fonts parlamentàries, seria divendres com a molt tard.

stats