Política 11/11/2015

Mas, a la revàlida: l'agenda de la segona volta de la investidura

El Parlament viu demà la segona volta del debat d'investidura, una votació on el president de la Generalitat necessita la majoria simple

Gerard Pruna
3 min
Artur Mas durant el debat d'investidura / PERE VIRGILI

Barcelona"Torni vostè dijous", va dir ahir el diputat de la CUP Antonio Baños al president de la Generalitat, Artur Mas, per evidenciar el vot en contra dels deu diputats independentistes. Després d'un dia de treva on JxSí intentarà seduir la CUP amb una proposta de govern coral, el Parlament tornarà a reunir-se aquest dijous per debatre la investidura de Mas. Ho farà després del 'no' dels deu diputats de l'esquerra independentista, que ahir van evitar la investidura en el primer 'round'. Serà doncs, una revàlida per a Mas. Un debat que arribarà després de la reunió del Tribunal Constitucional que ha d'admetre a tràmit el recurs del govern espanyol contra la declaració de ruptura que s'ha registrat aquest dimecres. La més que previsible suspensió de la proposta de resolució de JxSí i la CUP planarà, doncs, sobre un hemicicle que, si no hi ha novetats, mantindrà Catalunya amb un president en funcions i podria portar, per primer cop, el debat d'investidura a una tercera votació. Aquest serà el format del ple de demà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Intervenció d'Artur Mas

Com en el primer debat, l'encarregat d'obrir foc serà el president de la Generalitat, Artur Mas. El candidat de JxSí a la presidència tornarà a defensar els motius pels quals creu que ha de ser investit. L'objectiu, convèncer els deu parlamentaris de la CUP perquè canviïn el sentit del seu vot. En aquesta ocasió, el president només necessita una majoria simple per ser investit. Li val, doncs, que dos diputats de la CUP votin a favor seu i els altres vuit s'abstinguin, una formula que donaria un resultat de 64 a favor, 63 en contra i vuit abstencions.

Torn de l'oposició

Un cop hagi parlat el president de la Generalitat –en un discurs que es preveu bastant més curt que el de dilluns, que va durar una hora i mitja–, serà el torn de l'oposició. Com en el primer debat, la primera a parlar serà la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, seguida dels líders del PSC, Miquel Iceta; de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell; del PP, Xavier García Albiol, i de la CUP, Antonio Baños. A tots ells els respondrà individualment el president de la Generalitat, obrint així un torn de rèplica per a cada grup.

JxSí tanca abans de la votació

Un cop hagin parlat tots els grups de l'oposició, l'encarregat de cloure el debat serà JxSí. La candidatura unitària es dirigirà al president de la Generalitat, Artur Mas, sabent ja quin és el posicionament de la resta de grups. Un cop passat aquest formalisme es procedirà a la votació de la investidura. A diferència de la votació de dimarts –on Mas requeria la majoria absoluta–, aquesta vegada n'hi ha prou que el candidat obtingui la majoria simple. Un vot més a favor que en contra. Això obre les possibilitats i permet que la CUP explori fórmules com repartir el sentit del vot dels seus diputats, que alguns votin a favor i altres s'abstinguin. Un extrem, però, que l'esquerra independentista per ara ha rebutjat.

I si no hi ha president?

En el cas que finalment Mas torni a ser rebutjat com a president, Catalunya viuria per primer cop un tercer debat d'investidura. La llei preveu un límit de dos mesos –en aquest cas, fins al 10 de gener– durant el qual es poden celebrar tants debats com es vulguin. Si s'esgota el termini sense haver arribar a un acord, aleshores s'haurien de convocar de nou eleccions i Catalunya tornaria a anar a les urnes.

stats