LLEI ELECTORAL
Política 16/06/2011

Mas revela contactes amb el PSC per desbloquejar la llei electoral

Vol treballar per consensuar una llei electoral pròpia la primera meitat de la legislatura. Catalunya és l'única comunitat que no en té i es regeix per una disposició transitòria de la llei estatal

Efe
2 min

BarcelonaEl president català i líder de CiU, Artur Mas, ha revelat contactes "les últimes setmanes i mesos" amb dirigents del PSC per intentar consensuar una llei electoral catalana en la primera meitat de l'actual legislatura i fora de contextos electorals. A la sessió de control del Parlament, Mas ha contestat d'aquesta forma als requeriments del líder de Ciutadans, Albert Rivera, qui creu que successos com el setge d'ahir del Parlament, el qual ha condemnat, requereix que la classe política catalana faci passos per perfeccionar la democràcia, per a la qual cosa ha tornat a proposar un pacte anticorrupció i una llei electoral catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha recordat que des de fa temps s'ha intentat "sense èxit" consensuar a Catalunya una llei electoral pròpia, davant la qual cosa ha reiterat la disposició "total" del Govern per portar a bon port aquest objectiu. En aquest context, Mas ha revelat que la vicepresidenta catalana, Joana Ortega, ha mantingut en les últimes setmanes i mesos contactes amb alguns grups parlamentaris, amb l'objectiu de pactar una llei electoral catalana "en els dos primers anys" del mandat, de manera que espera que els pròxims mesos "es pugui aprofundir" sobre l'assumpte.

Mas ha centrat aquests contactes amb el PSC, formació amb la qual entén que CiU ha de pactar inicialment per assegurar una llei electoral que només pot tirar endavant amb una majoria qualificada que requereix del consens de les dues grans formacions catalanes.

"Perquè si ja no es produeix aquest pacte (amb el PSC) ja no es pot anar més enllà", ha remarcat.

Fonts de CiU han explicat a Efe que en els primers compassos de la legislatura Ortega va mantenir contactes amb alguns presidents de grups parlamentaris per sondejar la seva predisposició a pactar una llei electoral. Tots ells es van mostrar d'acord a anar treballant "amb la màxima discreció" per no desgastar la imatge de la classe política davant una ciutadania "cansada" de les picabaralles partidistes en aquest tipus de debats, de manera que es van conjurar per no "retransmetre" en directe les negociacions i fer-les públiques quan hi hagi acord.

En aquests contactes, que van quedar interromputs durant el període electoral dels comicis municipals del 22 de maig, CiU ha tornat a posar sobre la taula la seva aposta per acabar amb les llistes tancades i permetre l'elecció directa de diputats per comarques i districtes del país, combinat amb el criteri de la proporcionalitat.

stats