SEGONA CIMERA SOBRE EL FINANÇAMENT
Política 12/07/2012

Mas teixeix el mínim consens

Ferran Casas
3 min
EL PACTE FISCAL SERIA EL TROFEU DE LA LEGISLATURA El president de la Generalitat, Artur Mas, sempre ha presentat aquesta legislatura com la del pacte fiscal. Aconseguir-lo seria un gran trofeu, com les copes de Catalunya que ahir va presentar  amb els presidents de la Federació de Futbol, del Barça i de l'Espanyol.

BARCELONAQue ningú prengui mal i que ningú quedi fora de la foto final. És l'objectiu d'Artur Mas de cara a la segona cimera sobre el pacte fiscal que, per avui a les deu del matí, ha convocat al Palau de la Generalitat. El Govern i CiU han constatat que el consens total amb el PSC al Parlament, d'entrada desitjable i que es va començar a buscar amb intensitat després del congrés d'Unió, és inviable si no és que hi ha un canvi radical de postura d'uns i altres. Però sí que és possible un mínim consens, que és el que intenta teixir ara el president. Els socialistes accepten que Catalunya pugui quedar fora del règim comú de finançament, però no que tingui la clau de la caixa en exclusiva. Per això només accepten una agència tributària consorciada. I CiU, amb el suport d'ERC, ICV i els sindicats majoritaris, insisteix que cal apostar per una agència tributària pròpia que faci inqüestionable un model de finançament propi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La cimera arriba en un moment poc oportú. Amb Espanya intervinguda amb totes les de la llei i entre el ple d'anunci de les retallades d'ahir al Congrés i la reunió, avui a la tarda, del Consell de Política Fiscal i Financera en què l'executiu central demanarà més sacrificis a les comunitats autònomes.

Davant de tot això, el portaveu del govern i cervell gris d'Artur Mas en matèria de pacte fiscal, Francesc Homs, treballava ahir a la tarda colze a colze amb el president i amb Oriol Pujol en un document que faciliti que el PSC s'afegeixi, si més no parcialment, al pacte i que ERC no se'n despengi, cosa que temen els quadres convergents instal·lats en una posició de màxims.

El Govern i CiU mantenen que és important (si bé no vital com hauria estat fa uns anys) que els socialistes participin d'una manera o altra en l'acord. Pere Navarro els ha instat repetidament en els últims dies (per primer cop ho va fer a l'ARA el 24 de juny) a triar entre el PSC i ERC.

El Govern espera no haver de triar o, com a mínim, que no s'escenifiqui de manera crua abans de portar la proposta de pacte fiscal a Madrid i començar-lo a negociar a l'agost. Per això el document que avui preveu presentar Homs serà, segons fonts de Presidència, un guió sobre com s'ha de desenvolupar el ple del 25 de juliol, en què s'haurien de tancar acords. La proposta d'Homs, a partir de les converses dels últims dies amb els diferents grups, també inclourà un índex de temes sobre els quals s'hauria de tancar un acord i un recull d'opinions dels diferents partits. Només preveia no presentar-lo si havia de ser "motiu d'enfrontament".

En pro del consens el Govern demanarà als grups que les seves propostes siguin inclusives, un compromís que Mas sap que és difícil d'assumir però que espera que serveixi per reduir la conflictivitat.

El que ja es dóna per fet, i sobre això versarà el punt de l'organització del ple del 25, és que la votació serà fragmentada. CiU intentarà convèncer la majoria de votar el disgnòstic. Així preveu obtenir un gran consens, amb el PSC i fins i tot amb el PP, entorn a l'ofec financer de Catalunya. Una altra cosa és, admeten els negociadors, acordar-ne els remeis. "Si el diagnòstic és compartit, a Rajoy i al PP els serà més difícil tancar-se en banda", admeten. A la cimera d'avui al matí, però, en tindrien prou amb una escenificació tranquil·la de la discrepància de fons.

stats