Política 15/10/2012

Mas no vol repetir "errors" com el del 6 d'octubre del 1934

El president de la Generalitat assegura que els catalans hem après de la nostra història i que per això ha defugit actuacions com la de sortir al balcó de la Generalitat quan la plaça de Sant Jaume el va aclamar en tornar de Madrid

Ara
2 min
Artur Mas, davant la tomba de Lluís Companys / ACN

Barcelona"El 6 d'Octubre del 1934 va ser un error, i és millor que no el tornem a cometre". El president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha referit aquest dilluns en una entrevista a TV3 a la proclamació, per part de Lluís Companys, de l'Estat Català dins de la República Federal Espanyola per remarcar que va ser una equivocació. Mas, de fet, ha assegurat que té molt present aquests fets en tot moment i el fet d'haver evitat, per exemple, sortir al balcó de la Generalitat quan la plaça de Sant Jaume l'aclamava després que anés a Madrid a reunir-se amb Rajoy per abordar −i donar per mort− el tema del pacte fiscal. "Hauria tingut connotacions històriques, i de la història n'hem d'aprendre", ha remarcat Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i així, Mas ha tret importància a "l'error" d'aquell moment històric en comparar-lo amb la "monstruositat" d'afusellar Companys "pel simple fet de ser president de Catalunya". Després de repetir que ha après de la història, el president ha assegurat que el que més es repeteix a ell mateix és la necessitat de mantenir els peus a terra i de no creure coses que no són.

El president de la Generalitat ha tornat, a més, a respondre al ministre d'Educació, José Ignacio Wert, en la seva crida a "espanyolitzar" els alumnes catalans. Mas ha destacat que en la voluntat d'espanyolitzar no hi ha només el fet de millorar l'aprenentatge de la llengua castellana, sinó també una determinada manera d'entendre l'estat espanyol, i ha avançat que en el sopar del lliurament del Premi Planeta, que tindrà lloc aquest dilluns i en el qual coincidirà amb el ministre, li deixarà clar que Catalunya no accepta "de cap manera" la seva voluntat d'espanyolitzar. "Ell pretén recentralitzar, i això va en contra del que defensa la majoria del poble de Catalunya", ha remarcat.

stats