Política 19/11/2012

Artur Mas i Jordi Pujol presenten les querelles contra 'El Mundo'

El diari torna a carregar contra el candidat de CiU i diu que un document trobat a Fèlix Millet indicava el pagament de 250.000 euros a Felip Puig

Ara
3 min
portada mundo 19 novembre 2012

BarcelonaEls advocats d'Artur Mas i Jordi Pujol han presentat aquest dilluns al matí les querelles contra el diari 'El Mundo' per les informacions sobre un suposat finançament irregular del partit. Segons informa CDC en un comunicat, les querelles s'han interposat "per un delicte d'injúries i calúmnies en relació a les informacions falses publicades pels periodistes del diari 'El Mundo', Eduardo Inda i Esteban Urreiztieta, i l'empresa editorial del diari 'El Mundo', Unidad Editorial S.L.U."

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Diu el comunicat: "Ambdues querelles posen de manifest que tot allò publicat al diari 'El Mundo' no només és mentida sinó que pretén lesionar greument l'honor del president Artur Mas i del president Jordi Pujol amb la intenció clara de perjudicar tot allò que representen, dins d'un context electoral". I afegeix: "Tant el president Artur Mas com al president Jordi Pujol, conjuntament amb Convergència Democràtica de Catalunya, estan disposats a arribar fins a les darreres conseqüències en aquest procés per tal de defensar l'honorabilitat i el bon nom d'ambdós presidents. Les querelles també es reserven el dret a dirigir l'acció penal i civil contra els que poguessin resultar imputats en qualitat d'autors o inductors de les mentides i falsedats publicades pel diari 'El Mundo'".

Aquest matí el candidat de CiU a la presidència de la Generalitat, Artur Mas, en una entrevista a la Cadena SER, ha insistit que la informació del diari de Pedro J. "és tot un invent" i que ell mai s'ha "beneficiat" de diner dipositat a Suïssa. El candidat de CiU assegura que també "posa la mà al foc" per tots els seus col·laboradors, incloent-hi el conseller d'Interior, Felip Puig. El diari de Pedro J. assegura avui que l'extitular d'Obres Públiques "va rebre 250.000 euros del Palau". "És absolutament fals, ahir a la nit vaig parlar amb ell", ha dit Mas.

Puig també es querellarà

El president en funcions ha afirmat que la Generalitat també podria presentar querelles contra totes les informacions publicades pel rotatiu. Felip Puig també en presentarà una per la informació sobre ell, segons ha confirmat a l'ARA.

Nova envestida d''El Mundo'

'El Mundo' torna a obrir l'edició d'aquest dilluns amb més detalls de la suposada corrupció de CDC. El diari dirigit per Pedro J. Ramírez dedica la portada i sis pàgines interiors sobre l'afer. Publica sencer "l'esborrany" de l'informe policial "intern" sobre el cas Palau, del qual el jutge no té coneixement, que esgrimeix des de la setmana passada. El document de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) sosté que part de les comissions que les empreses suposadament pagaven a CDC a través de la trama del Palau "s'han desviat a comptes personals dels seus dirigents" a Suïssa i Liechtenstein.

El diari també explica que entre la documentació intervinguda a Fèlix Millet s'hi han trobat notes de "pagaments a F. P.". La policia judicial assegura en el seu esborrany que les inicials corresponen a l'actual conseller d'Interior, Felip Puig, aleshores titular d'Obres Públiques. Segons la brigada de blanqueig de capitals, als arxius intervinguts a Millet hi ha aquesta nota: "Portar 250 en efectiu a casa seva, al Golf de Vallromanes".

La informació d''El Mundo' es basa en part en una carta anònima trobada durant els escorcolls que van fer els Mossos d'Esquadra i que no es va incloure al sumari del cas. El rotatiu afirma que "comandaments dels Mossos van destruir proves" del cas Palau i que la carta es va "amagar al jutge instructor Josep Maria Pijuan".

Declaracions d'Eduardo Inda

En declaracions a Catalunya Ràdio, un dels periodistes que signa la notícia, Eduardo Inda, ha defensat la informació que publica el diari, tot i tractar-se només d'un esborrany sense validesa jurídica, del qual ni el jutge del cas Palau té constància. Inda ha carregat contra els mitjans de comunicació catalans, segons ell, per silenciar el cas. "Són incapaços de treure ni que sigui mitja notícia d'una cosa que no sàpiga tothom", ha dit. "L'informe és aquí, en mans de responsables policials i algú de més alt nivell, que no respon a criteris polítics", ha dit.

El jutge Santiago Vidal, també a Catalunya Ràdio, s'ha mostrat "astorat" que el cos de policia hagi fet un esborrany d'una carta anònima: "Em preocupa molt perquè vol dir que aquí està passant alguna cosa. Cap cos de policia pot fer una investigació paral·lela. Si existeix, s'hauria d'haver comunicat al jutge".

stats