POLÍTICA
Política 17/01/2012

Mas Colell repassa amb Montoro les qüestions que l'Estat té pendents amb Catalunya

El conseller d'econolmia recorda a Montoro el compromís "total" de la Generalitat amb l'austeritat

Acn
2 min

BarcelonaEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, s'ha reunit aquest dimarts a Madrid amb el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, en el que segons ha explicat ell mateix és una "primera presa de contacte" en la línia de desenvolupar una relació "fluïda que porti a la cooperació i al treball conjunt". Mas-Colell ha expressat la voluntat de posar damunt la taula, encara que de forma inicial. El conseller ha recordat que el Govern està "totalment compromès amb els programes d'austeritat", fet que "no necessita demostrar-se", i que se sent "satisfet que l'Estat estigui en la línia" amb aquest plantejament. Tots dos aborden la situació de tresoreria de la Generalitat i la resta de qüestions pendents abans del Consell de Política Fiscal i Financera que comença a les cinc de la tarda.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió ha començat a la una de la tarda i segons el conseller ha de ser la base del treball conjunt entre les dues administracions per "sortir de l'atzucac econòmic en què es troba el conjunt de l'Estat i també Catalunya". El conseller ha explicat que no planteja la reunió d'aquest dimarts com "una llista de reclamacions". Perquè hi haurà "molt de temps per parlar i desenvolupar aquests temes que coneix tothom". Amb tot, ha assegurat que "evidentment" en la reunió d'aquest dimarts amb Montoro "els repassarà tots".

La necessitat de liquiditat del govern de la Generalitat és una de les qüestions que Mas-Colell i Montoro aborden en aquesta reunió en solitari. El conseller té sobre la taula el pagament dels deutes del govern espanyol amb Catalunya, és a dir, els 759 MEUR de la disposició addicional tercera de l'Estatut i els 1.450 MEUR del fons de competitivitat. També els 219 MEUR de l'addicional tercera que l'Estat ha d'ingressar aquest any a Catalunya. Mas-Colell també és partidari de trobar un sistema "transparent i sistemàtic" perquè les comunitats autònomes no hagin de pagar un preu tan elevat pel deute. Tenint en compte que l'Estat el paga a un preu molt menor i que els mercats castiguen en major grau a les comunitats.

Consell de Política Fiscal

La trobada es produeix poc abans del Consell de Política Fiscal i Financera d'aquest dimarts a la tarda, en què Montoro demanarà a tots els territoris que compleixin els seus compromisos de reducció d'organismes autònoms, apliquin al peu de la lletra les polítiques d'austeritat i compleixin els objectius de dèficit.

També els presentarà les bases de la Llei d'estabilitat i sostenibilitat pressupostària que ja va presentar divendres al Consell de Ministres, i que inclouen l'obligació de les CCAA de fixar un sostre de despesa abans d'aprovar els pressupostos i també sancions per als territoris que incompleixin els objectius de dèficit.

Mas-Colell ha apuntat que espera que a la reunió d'aquesta tarda amb el govern espanyol i tots els territoris s'hi abordin i "es desencallin" els problemes de liquiditat que pateixen les CCAA. Montoro va apuntar divendres que podria endarrerir deu anys la devolució de les quantitats que les CCAA han de pagar a l'Estat per compensar els diners que van rebre de més els anys 2008 i 2009 en previsió d'una recaptació d'impostos que finalment no es va produir.

stats