Política 02/01/2012

Matas intenta que sigui l'Audiència Nacional la que jutgi Urdangarin

La defensa de l'expresident del govern balear intenta separar la causa del duc del cas Palma Arena

Efe
2 min

MadridLa defensa de l'expresident balear Jaume Matas ha demanat avui de nou al jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno que accepti la competència per investigar el suposat desviament de diners públics de l'Institut Nóos, que va presidir el duc de Palma, Iñaki Urdangarin, després que aquest hagi estat imputat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un escrit presentat aquest dilluns al Jutjat Central d'Instrucció número 2, al qual ha tingut accés Efe, el lletrat Antonio Alberca considera que la instrucció de la causa no correspon al jutge del cas Palma Arena, José Castro, sinó a l'Audiència Nacional, ja que la investigació "afecta al territori de quatre audiències provincials".

El suposat desviament de diners públics de l'Institut Nóos afectaria les Balears i la Comunitat Valenciana, ja que els seus governs van signar convenis amb l'organisme investigat.

Així ho entén el lletrat després de conèixer el contingut de la interlocutòria dictada dijous passat pel jutge Castro, el qual va aixecar el secret del sumari i va citar a declarar com a imputat Urdangarin sobre l'entramat societari teixit presumptament per ell i el seu soci Diego Torres per apoderar-se de fons públics i privats que va rebre l'Institut Nóos.

L'escrit subratlla que l'objecte de la investigació sobre Urdangarin "no té cap relació amb els fets" de la peça principal que instrueix el magistrat sobre el cas Palma Arena, de manera que el seu objectiu, segons Alberca, és realitzar "una causa inquisitorial" contra Matas i la seva Administració "de manera fraudulenta i maliciosament".

Pel lletrat, l'aixecament del secret del sumari confirma que en aquest assumpte "no només hi ha dues administracions implicades, sinó diverses més", a més que podria tractar-se d'un delicte de blanqueig de capitals mitjançant transferència de fons a paradisos fiscals, i la competència aleshores correspon a l'Audiència Nacional.

De moment, el jutge Ismael Moreno no s'ha pronunciat sobre si accepta o no la competència de la causa i, segons han confirmat avui fonts jurídiques, està a l'espera de rebre un informe de la Fiscalia Anticorrupció, que a principis del passat mes de desembre va demanar al jutge que rebutgés la petició de Matas perquè l'Audiència Nacional investigui Urdangarin.

Moreno ha reclamat un nou informe a Anticorrupció perquè es pronunciï sobre un segon escrit que la defensa de Matas va presentar reclamant la competència del Jutjat Central d'Instrucció número 2 de l'Audiència Nacional.

stats