Política 29/01/2019

Mauri: "L'únic gest del PSOE que entendrem és que insti l'Advocacia de l'Estat a retirar les acusacions"

Adverteix que si les sentències no són absolutòries mobilitzaran la ciutadania amb "contundència"

Ara
3 min
Marcel Mauri, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha interpel·lat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, demanant-li que retiri totes les acusacions que pesen sobre el president de l’entitat, Jordi Cuixart, i la resta de presos polítics i que vehicula l'Advocacia de l'Estat: “Encara hi són a temps, fins que hi hagi el vist per a sentència”. Aquest és “l’únic gest possible”, ha afegit. Mauri ha assegurat que “el govern del PSOE té un problema molt greu” perquè ha de triar si segueix anant “de la mà de l’extrema dreta” i manté “acusacions falses en el judici o aposta pel diàleg sincer”. Malgrat tot, el vicepresident d’Òmnium admet que té “confiança zero” quan encara avui hi ha ministres del govern Sànchez, com Josep Borrell, que “parlen de 'fake news' referint-se a les imatges [de les càrregues policials] de l’1-O”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant l’esmorzar informatiu del Fòrum Europa-Tribuna Catalunya, Mauri ha posat en relleu la “manca de voluntat de l’Estat” de solucionar amb política i diàleg un conflicte polític i el fet que el situï, en canvi, en l’àmbit de les presons: “Això per a nosaltres és venjança”, ha sentenciat. Davant d’aquesta situació, Mauri ha recordat que Pedro Sánchez va demanar una proposta que aglutini el 75% de la població catalana i Òmnium, ha dit, en proposa una que n’aglutina el 80% i passa pels grans consensos. “El 80% del país està en contra de la presó preventiva, la repressió, i a favor de resoldre políticament el conflicte i votar en un referèndum”, ha recordat.

A les portes del judici, Mauri ha volgut recordar que “serà la constatació de la vulneració flagrant dels drets humans”, perquè es jutja el dret a manifestació, la llibertat ideològica, en definitiva, “el dret a dissentir”. Mauri ha denunciat el “relat farcit de mentides” construït des dels poders de l’Estat per empresonar Cuixart i la resta de presos polítics i una prova és la negativa del Suprem a la presència d’observadors internacionals. “Si estan segurs que el procediment està sent transparent, no els hauria de molestar que hi hagués observadors”, ha afegit.

Mauri ha fet notar la anormalitat que suposa que sigui el vicepresident de l’entitat qui protagonitzi el col·loqui en lloc del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, empresonat sense judici des de l’octubre del 2017 per haver exercit drets i llibertats fonamentals. “En una democràcia madura –ha apuntat Mauri– el president de l’entitat cívico-cultural més gran d’Europa hauria de poder debatre amb llibertat les seves idees i hauria de poder contrarestar-les per la via del diàleg amb tots aquells que pensen diferent”. Mauri ha advertit que si les sentències no són absolutòries Òmnium mobilitzarà la ciutadania amb "contundència".

El vicepresident ha glossat la història d’Òmnium i ha afirmat que l’entitat se sent deixeble tant dels “empresaris que enmig del franquisme van tirar endavant iniciatives a favor del país” com dels obrers de les lluites compartides i tots els catalanistes que van treballar sempre per “ser un sol poble”. Mauri ha recordat que l’emergència social segueix ben viva, ja que el 23% de les persones viuen actualment al llindar de la pobresa. Òmnium lluita en la seva feina diària contra les desigualtats, “per un país més just i lliure”, i ha reivindicat la cultura i l’educació com a eines essencials per fer front a aquestes desigualtats “davant un Estat que no només ens lliga de mans i peus sinó que actua en contra [nostra]”. “La repressió no ens ve de nou –ha dit–, i només busca la divisió i la fractura”, i per això Òmnium segueix treballant per buscar un “futur compartit” i “enfortir el sentiment de pertinença col·lectiva”.

stats