POLÍTICA
Política 28/05/2013

El constructor José María Mayor Oreja va donar 60.000 euros al PP

El qui va ser president de Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), germà de l'eurodiputat Jaime Mayor Oreja, reconeix davant el jutge donacions per via de dues filials de l'empresa

Ara / Agències
3 min

BarcelonaEl cas Bárcenas se li complica al PP a cada declaració davant el jutge. Aquest dimarts ha estat l'expresident de FCC, José María Mayor Oreja -germà de l'eurodiputat del PP Jaime Mayor Oreja-, que ha reconegut haver fet donacions el 2011 al PP per valor de 60.000 euros de dues filials de la constructora, BBR i Promociones Teide. Mayor Oreja ha defensat el caràcter legal de les donacions, perquè les empreses no eren contractistes amb l'administració.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva declaració com a imputat davant el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, Mayor Oreja ha insistit que es va tractar de donacions legals en dues partides de 40.000 i 20.000 euros perquè les empreses (BBR es dedica a la construcció de forjats i l'altra és una immobiliària) no són contractistes directes amb l'administració, encara que estan participades íntegrament per FCC. Ha explicat, a més, que abans de fer aquestes donacions es va consultar amb l'assessoria jurídica, que va determinar que aquests pagaments no estaven contemplats com il·legals, i que posteriorment es va estudiar una tercera donació a través d'una altra societat, però no es va fer perquè estava pràcticament inactiva.

Frau de llei

Les acusacions, en canvi, sospiten que aquestes donacions podrien ser constitutives d'un frau de llei d'acord amb l'article 4 de la Llei de Finançament de Partits de 2007. Aquest article estipula que "els partits polítics no podran acceptar o rebre, directament o indirectament, donacions d'empreses privades que, mitjançant contracte vigent, prestin serveis o realitzin obres per a les Administracions Públiques", ni tampoc acceptar-les "d'empreses pertanyents al mateix grup que aquelles, d'empreses participades majoritàriament per aquelles ni de les seves fundacions".

Respecte a les donacions al PP per 165.000 euros en dos lliuraments en 2008 que apareixen al seu nom, fonts jurídiques han indicat que el germà de l'exministre de l'Interior ha dit que desconeix per què figuren en els manuscrits atribuïts a Luis Bárcenas que reflectirien una comptabilitat en negre al PP. Preguntat pels seus contactes en el partit, ha reconegut que coneixia l'extresorer Álvaro Lapuerta, que li va presentar Luis Bárcenas.

També ha manifestat haver coincidit amb algun ministre del PP "en les primeres pedres" d'una obra, però ha afegit que normalment no tractava amb els ministres les concessions públiques, sinó amb els secretaris d'Estat. Ha dit també que desconeixia qui s'encarregava a FCC de les negociacions per a les contractacions públiques i s'ha prestat a aconseguir un llistat amb la identitat d'aquests, encara que ha puntualitzat que en ser imputat en aquesta causa la seva empresa el va retirar de la presidència molt al seu pesar, ha subratllat.

La connexió amb Bárcenas

Durant l'interrogatori, li han preguntat per les dates en què apareix com a donant en els papers de Bárcenas, i respecte a una d'elles, del 10 de març de 2008, ha explicat que no va anar al despatx de l'extresorer del PP perquè era el dia del seu aniversari. El president del grup Azvi, Manuel Contreras Car, segon a declarar com a imputat davant Ruz, ha dit que no sap res de les donacions que se li atribueixen i ha afegit que té les seves sospites de per què surt als papers de Bárcenas, però no les ha volgut revelar. En aquest sentit ha anunciat que quan aquesta causa s'arxivi decidirà si emprèn accions.

Segons els papers de Bárcenas, Manuel Contreras, president del grup Azvi des de 2001, va donar al PP 858.000 euros en tretze lliuraments entre 2002 i 2008. Contreras, que s'ha negat a respondre a les acusacions, ha explicat que coneix l'exministre Javier Arenas perquè tots dos són de Sevilla, però ha insistit que mai ha fet pagaments a cap partit, tot i que sí ha patrocinat actes com conferències amb participació de polítics. És més, ha negat conèixer Bárcenas i Lapuerta.

stats