Política 05/09/2017

El cap dels fiscals i el dels jutges prometen assistir Rajoy per frenar l'1-O i salvar "la unitat d'Espanya"

El fiscal general de l'Estat i el president del Tribunal Suprem garanteixen mà dura davant del rei

Dani Sánchez Ugart
2 min
El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, saluda el rei Felip VI / EFE

MadridMariano Rajoy compta amb el suport sense fissures de l'estament judicial a la seva estratègia contra el referèndum de l'1 d'octubre. A un dia per al xoc de trens, el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha promès en el seu discurs de l'obertura de l'any judicial, aquest dimarts, perseguir de manera "enèrgica" la "desraó" independentista, i el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, ha garantit que vetllarà per la defensa de la "indissoluble unitat de la nació espanyola".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En uns discursos de forta càrrega política, i davant del rei Felip VI i tot l'estament judicial, els dos homes amb més poder de la justícia espanyola s'han alineat sense fissures amb l'estratègia del govern espanyol d'aturar judicialment les aspiracions de les forces sobiranistes de celebrar un referèndum.

El cap dels fiscals espanyols ha dit que "garanteixen plenament" que actuaran per a la "preservació de les institucions de l'estat de dret" i la continuïtat de la "pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols", mentre que Lesmes ha acusat "les voluntats unilaterals que pretenen disposar de la Constitució" i que "consideren més pròpia la ruptura o la separació" són "inacceptables i violenten la mateixa democràcia", ja que "cap principi democràtic pot emparar ni legitimar que una part disposi del tot".

Per això, Lesmes ha assegurat que els jutges "han d'assegurar els drets reconeguts en la Constitució i en les lleis" i han emparar tant els ciutadans com els "empleats públics".

Maza, que s'estrenava en l'obertura de l'any judicial després d'un inici de mandat amb polèmiques per la presumpta politització de la seva actuació per afavorir els interessos del PP en casos de corrupció, no ha dubtat a situar-se "davant de les vies de fet en què estan incorrent alguns, amb greu trencament de l'ordre constitucional". El fiscal general de l'Estat ha anat fins i tot un pas més enllà que la seva predecessora al càrrec, Consuelo Madrigal, que va prometre en el mateix acte, l'any passat, de manera menys explícita perseguir l'independentisme.

Maza ha assegurat fins i tot que el procés independentista ha dut Espanya a "èpoques convulses", en les quals els fiscals "com a custodis de la legalitat, estaran a l'avantguarda de la defensa d'Espanya". I s'ha referit directament a la Fiscalia de Catalunya, les de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, i ha assegurat que "seguiran actuant amb plena celeritat i coherència, sempre amb plena subjecció a la legalitat per garantir el marc de convivència constitucional".

stats