Política 05/12/2017

Melgar: "La fiscalia no criminalitzarà en funció de la ideologia però estarà alerta d'actes i declaracions futurs"

El candidat a fiscal general de l'Estat avisa que actuarà si es reitera la "desobediència"

Ot Serra
3 min
El candidat a fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar, al Congrés dels Diputats

MadridEl candidat a fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar, ha advertit aquest dimarts des del Congrés de Diputats que la fiscalia actuarà si l'independentisme insisteix a efectuar "actes de desobediència". En el seu discurs davant la comissió de Justícia de la cambra baixa per exposar el seus objectius al capdavant del ministeri públic, Melgar ha assegurat que "no criminalitzarà" en funció de la ideologia, per bé que ha avisat que la fiscalia es mantindrà "alerta" dels "actes i declaracions futurs" que facin els actors independentistes pels quals puguin incórrer en "delictes penals".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No comprenem perquè s'ha de complir la llei en una part del territori de l'Estat i no en un altre", ha qüestionat Melgar a l'hora d'abordar el paper de la fiscalia amb relació al procés sobiranista. El candidat a fiscal general de l'Estat, proposat pel govern i avalat pel Consell General del Poder Judicial, ha asseverat que és la seva "obligació" actuar des d'una "defensa activa de l'Espanya constitucional", així com evitar "fissures a l'estat de dret". En declaracions als mitjans abans de comparèixer, Melgar ha assenyalat: "Hi haurà decisions que es prenguin ara que no s'han pres abans".

La portaveu del PDECat a la comissió, Lourdes Ciuró, ha buscat contradiccions en les manifestacions de Melgar i ha preguntat si és compatible que es mantinguin empresonades quatre persones que perseguien objectius independentistes amb la seva voluntat que no hi hagi represaliats per motius ideològics. Ciuró ha criticat que, en canvi, els assaltants ultres al centre cultural Blanquerna no siguin a presó i ha preguntat al compareixent si la fiscalia considerarà "violència" tot allò que tingui per objectiu la independència de Catalunya. Melgar ha respost que va ser president de sala del judici sobre els fets de Blanquerna i que no té cap intenció de protegir el "terrorisme d'extrema dreta", així com tampoc té "res en contra dels drets lingüístics".

En la mateixa línia s'ha expressat la portaveu d'ERC, Ester Capella, que ha considerat que a l'estat espanyol no s'està interpretant el Codi Penal des d'un punt de vista "modern", que rebaixi la persecució penal i es basi en la proporcionalitat. En aquest sentit, ha recriminat que la fiscalia vulgui una "abjuració de determinats articles de la Constitució" per part dels consellers empresonats per lliurar-se de la presó preventiva. "Això és més propi de la inquisició espanyola", ha subratllat Capella, que ha denunciat que s'estiguin perseguint "intencions i ideologies", fet que ha posat sobre la taula "més de 100 catedràtics". Amb relació a l'1 d'octubre, Capella s'ha mostrat contundent: "Continuarà la fiscalia negant la violència excessiva? Es pronunciarà sobre l'ús de les pilotes de goma a Catalunya, on estan prohibides? O mirarà cap a un altre costat?".

Per part d'En Comú Podem, el diputat Jaume Moya ha considerat "preocupant" que la fiscalia mantingui la petició de presó incondicional per als encausats pel Procés. "Aporta una fosca ombra a la voluntat que el conflicte es resolgui de manera pacífica", ha apuntat el representant de Podem, que també ha criticat que l'elecció del nou fiscal general de l'Estat només té com a requisits que sigui originari de l'estat espanyol i que dugui quinze anys de trajectòria en la judicatura. Melgar ha anunciat que té l'objectiu de "desanclar" la fiscalia de la seva dependència respecte el ministeri de Justícia i ha defensat "desconnectar-la" del govern espanyol. "Jo soc totalment independent", ha assegurat el compareixent, després de rebre crítiques en el mètode d'elecció de la seva candidatura per part de diferents formacions.

També des del grup confederal d'Units Podem, la portaveu a la comissió, Sara Carreño, ha criticat l'excés de casos per presumpte enaltiment del terrorisme i s'ha referit als acudits sobre Carrero Blanco, "que ja són coneguts per la ciutadania". Ha recordat que el Codi Penal només preveu condemnable la "incitació" al terrorisme.

Contra la violència masclista

Durant la seva exposició, Melgar ha insistit en la necessitat d'impulsar "l'especialització" en el si de la fiscalia a fi de perseguir conductes punibles. Ha incidit sobretot en la violència masclista i ha proposat que cal que el ministeri públic persegueixi amb contundència aquesta lacra.

D'altra banda, ha volgut deixar clar que la fiscalia està "treballant amb determinació" contra la corrupció, però ha proposat la creació d'una "veritable policia judicial al servei dels jutges i els fiscals" que facin més eficaç aquest tipus d'investigacions.

stats