Política 27/06/2019

Relats creuats entre el degà i els membres de la junta de l'ICAT per l'audiència de Felip VI

Els representants desmenteixen el degà i neguen haver donat el vistiplau a la seva assistència

Ara
2 min
Relats creuats entre el degà i els membres de la Junta de l'ICAT per l'audiència de Felip VI

BarcelonaRelats contraposats entre el degà i els membres de la junta de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Tarragona respecte a una audiència amb Felip VI al Palauet Albèniz de Barcelona. Manuel Albiac, degà de l'ICAT, ha assistit aquest dijous a la trobada amb el monarca espanyol i, com ja va explicar, ho ha fet en nom del conjunt de lletrats amb l'objectiu de donar visibilitat al grup tarragoní.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una argumentació que, en canvi, desmenteixen des de la junta de l'associació. Mentre que el degà ha assegurat aquest matí des de la cita amb Felip VI que l'entitat va rebre una trucada de la Casa del Rei divendres passat convidant-los a l'audiència i que va ser ratificada pel conjunt de membres del comitè de l'ICAT, alguns d'aquests representants ho neguen. "Ens en vam assabentar per la premsa. Els membres de la junta no hem pres cap decisió al respecte", confirma a l'ARA l'advocat penalista i representant de la junta Ramon Setó.

Sorpresa en el col·lectiu de juristes

Però les discrepàncies ja havien sorgit a principis d'aquesta mateixa setmana, quan Juristes per la República (JxR) va publicar un manifest en què rebutjaven "de manera pública i contundent" el que van titllar "d'acte de vassallatge". "Anar a retre homenatge a una monarquia caduca i decadent, cada cop més allunyada de la nostra societat, ens fa avergonyir", van subratllar. El mateix president de l'associació, Roger Baiges, va manifestar estar "sorpresos" per una decisió, va lamentar, presa a l'esquena dels advocats de Tarragona. "No s'ha comunicat res a ningú", va reflexionar al digital Nació Digital.

Davant la polarització dels posicionaments, des de la junta de l'ICAT emetran demà un comunicat en què denunciaran l'ús de la institució sense l'aprovació del conjunt dels seus membres i la "mentida" pronunciada pel mateix degà. "És igual si estem o no d'acord amb la visita —s'hi mostren reticents—, la qüestió és que la junta no ha votat res i, per tant, el degà ha mentit", ha reblat Setó. A més, un sector de la cúpula del Col·legi de l'Advocacia de Tarragona subscriu el manifest que JxR va llançar aquest mateix dimarts i en què insistien "no saber" qui havia demanat l'audiència ni tampoc qui conformaria la representació. "Vagi qui hi vagi –advertien en l'escrit–, ho farà en el seu nom i no en el de tot el col·lectiu.

El degà surt al pas de les crítiques

Aquest dijous al matí, però, el degà de l'ICAT, Manuel Albiac, ha assistit a l'audiència amb el rei Felip VI i, en una atenció als mitjans, ha afirmat que el monarca li ha transmès la voluntat "d'acostar-se a la ciutadania" catalana i la seva preocupació sobre la situació actual. El degà, a més, hauria emplaçat el rei a visitar Catalunya de manera assídua: "No pot deixar de visitar-nos", ha dit. Rodejat de fins a 1.400 col·legiats, Albiac ha traslladat a Felip VI les tasques i els objectius de la corporació.

I, malgrat les crítiques dels subordinats, el degà va assegurar que qualsevol decisió d'aquest tipus no necessàriament ha d'obtenir el vistiplau de l'assemblea, sinó que la junta té potestat per fer-ho. I així va assegurar que ho va fer.

stats