Política 12/02/2018

Méndez de Vigo adverteix que no tindran contemplacions amb Puigdemont

El portaveu del govern espanyol descarta acceptar una presidència simbòlica

Xavi Tedó
3 min
Méndez de Vigo adverteix que no tindran cap contemplació amb Puigdemont

BarcelonaEl portaveu del govern espanyol, Iñigo Méndez de Vigo, ha reiterat avui que descarten acceptar una presidència simbòlica de Carles Puigdemont, una possibilitat que s'ha posat damunt la taula els darrers dies en plenes negociacions entre Junts per Catalunya (JxCat) i ERC pel debat d'investidura. "Puigdemont està acusat de delictes molts greus i ha fugit de la justícia i no tindrem contemplacions amb ell", ha anotat el ministre, que descarta que hi hagi dos governs. "No ho consentirem", ha sentenciat, després de recordar que "un president autonòmic és la màxima representació de l'Estat en una comunitat autònoma". Sobre la manca d'acord per acordar la presidència de la Generalitat, Méndez de Vigo ha denunciat que "això perjudica la imatge de Catalunya" i ha afegit que demostra "les discrepàncies internes entre els principals partits independentistes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a RNE, el portaveu també ha deixat clar que portaran als tribunals la reforma de la llei de presidència que promou JxCat, sense el suport d'ERC, per investir Puigdemont. "La reforma de les llei de presidència és il·legal i té molt poc recorregut jurídicament i la recorrerem", ha destacat. Sobre l'euroordre, Méndez de Vigo ha volgut sortir al pas de la ingerència de l'executiu i ha afirmat que "és una decisió de la justícia". Paral·lelament, el portaveu ha subratllat les bondats, a parer seu, de la suspensió de l'autogovern i ha avisat que no s'acabarà fins que s'investeixi un president que compleixi els requisits legals que reclamen. "Mentre no hi hagi un Govern que surti del Parlament, que sigui escollit de manera legal i que respecti l'ordre constitucional, es mantindrà el 155", ha conclòs.

En la mateixa línia s'ha expressat el ministre de Justícia, Rafael Catalá, que ha descartat també que Puigdemont pugui ser president de la Generalitat i ha instat JxCat i ERC a buscar una candidatura alternativa. "Els polítics tenen la responsabilitat de formar govern i està a les seves mans ser capaços de configurar un executiu perquè disposen de la majoria parlamentària". En aquest sentit, Catalá ha instat els dos principals partits independentistes a moure fitxa. "És impossible que Puigdemont, que té causes pendents i que està fora d'Espanya, pugui ser president i els partits s'han de moure", ha afegit. Sobre una presidència simbòlica, Catalá ha advertit que "no es pot governar des de l'exterior" i ha revelat que "tècnicament és possible que Albiol presenti candidatura a ser investit perquè corri el rellotge, tot i que ho hauria de fer el partit que va guanyar les eleccions" en al·lusió a Ciutadans.

En una entrevista al programa d'Ana Rosa Quintana de Telecinco, el ministre de Justícia ha opinat que la conversa telefònica que van mantenir el conseller Toni Comín amb Puigdemont, en què aquest lamentava que se'l sacrifiqués per la negativa dels republicans a investir-lo, demostra que "els independentistes diuen una cosa en públic i una altra en privat". "Espanya és un estat de dret i amb aquests missatges reconeixen que el Procés està mort", ha afirmat.

Catalá ha culpabilitzat l'independentisme de la tensió social viscuda els darrers mesos. "Els independentistes assetgen els constitucionalistes i no a l'inrevés, la tensió social l'han generat els primers", ha assegurat, obviant que les úniques agressions que s'han produït al nostre país han estat de sectors de l'extrema dreta espanyola. El ministre ha donat per amortitzat el Procés. "Portem més de 100 dies gestionant els serveis públics i no ha passat res, després de tot el que ha succeït res tornarà a ser igual i els que es pensaven que podrien imposar la independència a la majoria de catalans s'equivocaven". Pel que fa a la investidura, ha reiterat que "els que tenen la majoria d'escons han de governar" i ha denunciat que "l'informe del lletrats de divendres genera molta incertesa".

stats