Política 19/01/2016

Menys rang per a la comissió del procés per evitar vetos

No serà legislativa sinó d’estudi per facilitar que s’hi incorpori Catalunya Sí que es Pot

Marc Colomer
2 min
El portaveu del grup parlamentari de CSQP, Joan Coscubiela, amb Marta Rovira (ERC) al fons.

BarcelonaLlum verda a la creació de la comissió parlamentària del procés constituent de Catalunya. Això sí, amb menys rang del que volien les formacions independentistes de la cambra catalana. Els grups parlamentaris de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP han acceptat rebaixar el rang de la comissió -volien que fos una comissió legislativa, i finalment serà d’estudi- per facilitar que s’hi incorpori el grup de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), però també per evitar-ne la impugnació als tribunals, que sumaria encara més obstacles als treballs de debat de la Constitució de l’eventual nou estat català en forma de república.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho van acordar ahir els dos grups de la majoria absoluta independentista després que CSQP condicionés la seva participació en la comissió constituent al fet que tingués rang d’estudi i no legislatiu. La coalició d’esquerres considerava que, amb categoria legislativa, tenia un recorregut limitat davant d’una més que probable impugnació del govern espanyol. S’agafava al dictamen dels serveis jurídics del Parlament, que ja van alertar que, després que el Tribunal Constitucional suspengués la declaració rupturista del 9-N, tota tramitació legal que se’n derivés era susceptible de ser suspesa. A més, la comissió, que JxSí i la CUP volia que s’anomenés de transició nacional i procés constituent, s’anomenarà finalment només de procés constituent, responent a una altra de les demandes de CSQP.

El PP hi serà; el PSC, no

Contra pronòstic, i després que divendres se’n desmarqués, el portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, va anunciar ahir que els populars sí que participaran en la “comissió per a la ruptura”. No pas per fer-hi aportacions, sinó més aviat per plantar-hi cara i deixar clara, diu, “la posició majoritària dels catalans, contraris a la segregació”. No hi seran, en canvi, els socialistes catalans, que, això sí, ja van anunciar que si la comissió és d’estudi i no legislativa no hi posaran obstacles. Per al PSC, optant per la comissió d’estudi, JxSí i la CUP demostren, en paraules de la portaveu socialista, Eva Granados, que segueixen optant pel “postureig i el simbolisme”, que a criteri seu no porta enlloc, i no pel “xoc de trens” que hauria suposat una comissió legislativa.

El ple del Parlament ha d’aprovar aquest dimecres la creació de les comissions parlamentàries que estaran operatives al llarg de la legislatura, entre les quals la d’estudi del procés constituent.

Lleis del nou país fora de la CAI

Segons ha pogut saber l’ARA, el grup parlamentari de Junts pel Sí treballa amb l’escenari de derivar la tramitació de les lleis relacionades amb la desconnexió d’Espanya -la de procés constituent, seguretat social, Hisenda pròpia i transitorietat jurídica- en comissions diferents de la d’afers institucionals (CAI), que tradicionalment ha sigut presidida pel primer grup de l’oposició, aquest cop Ciutadans. Volen evitar d’aquesta manera que la formació unionista que lidera al Parlament Inés Arrimadas tingui el control dels terminis i de l’arbitratge del debat d’aquestes lleis encarades a la ruptura, que es tramitarien a les comissions parlamentàries de justícia, governació i treball.

stats