04/07/2018

Més poder per a les dones per combatre la corrupció

2 min
Fernàndez, Subirats, Casajuana i Majó, quatre ponents d’una de les taules rodones de la jornada d’ahir, moderada per Neus Bonet.

BarcelonaQueden molts anys encara de corrupció. Molts, tot i les millores dels últims anys a escala espanyola per combatre-la. Mentre hi hagi desigualtat social hi haurà corrupció, i a Espanya la desigualtat ha crescut durant els últims anys. Com gairebé a tot arreu: 7 de cada 10 persones viuen en un país on la desigualtat ha augmentat l’última dècada. Són conceptes que van íntimament lligats: països com Suècia, Noruega i Dinamarca, amb els índexs de desigualtat més baixos, són menys corruptes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’Oficina Antifrau de Catalunya va organitzar aquest dimecres al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona una jornada per debatre sobre corrupció, desigualtat i confiança. Els deu ponents van coincidir en el fet que més transparència i educació, més bones condicions laborals i l’accés de les dones als òrgans de govern són les respostes a les xarxes clientelars i a les corrupteles polítiques. “Quan les institucions estan més feminitzades hi ha menys corrupció”. Una constatació que va anunciar la politòloga Tània Verge, i que va reforçar l’activista social i expolític David Fernàndez, que va posar damunt la taula exemples de figures que s’hi han rebel·lat com l’exregidora de Ciutat Vella Itziar González, l’activista Simona Levi i l’exregidora d’ERC Montse Gasull.

Amb xifres a la mà, segons Verge, les dones tenen menys tolerància a les diferents formes de corrupció, que han arribat a provocar que durant la crisi s’hagi malversat a Espanya el 20% de la despesa pública. I l’argument de les dones com a solució per acabar amb aquesta plaga no és essencialista. Elles denuncien més, però també estan excloses molts cops de la corrupció pels estereotips: se les associa a una aversió al risc i, per tant, a tenir més por de participar en corrupteles. Per això se les percep com a “sòcies menys fiables” i en els espais de poder informal -aquella reunió posterior a una junta d’administració o aquella trobada en un bar sense necessitat d’aixecar-ne acta...- les dones no hi són. És cosa d’homes.

La sociòloga Marina Subirats va aportar solucions més dràstiques. “Hem posat el focus en els polítics i no en les empreses: empresa que es demostra que ha corromput, empresa que no hauria de tenir cap contracte públic. I, fins i tot, caldria boicotejar-ne els productes si es pot”. L’exministre Joan Majó, en canvi, assumia que a Espanya hi ha por de denunciar -s’ha de protegir més els denunciants- i molta impunitat. Un terreny en què es va esplaiar Fernàndez citant fins i tot Adam Smith i enumerant la doctrina Botín, l’amnistia fiscal de Montoro i les portes giratòries: “Què en sap Eduardo Zaplana de telefonia mòbil?”

“En tota comunitat hi ha dos tipus de llestos, els tirans que ho volen manar tot i els lladres que ho volen tot”, va sentenciar Fernàndez. Corruptes que aprofiten les desigualtats d’una societat patriarcal.

stats